Almás pite

Mindig próbálok olyan dolgokat sütni, amit nem biztos, hogy mindenki elkészítene hétvégente. Azért néha hiányoznak ezek a klasszikus nagymama-féle sütemények. Nem esek kétségbe, ha ilyet kell süssek. Ha mégis felmerülne bármilyen kérdés, van egy telefonos segítségem, az édesanyám.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • pici só
  • 2 kg Idared alma
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítés

Az almát lereszeljük, majd kicsavarjuk a levét. Párolni kezdjük a vajjal, cukorral, fahéjjal. 10 percnél tovább nem szükséges. Ekkor hozzákeverhetjük a búzadarát. (Ha újra sütném, akkor másfélszer ennyi almával készíteném.) Amíg hül az alma, készítsük el a tésztát. A lisztet a hideg zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Tésztát gyúrunk belőle. Ha jól dolgoztunk, akkor egy könnyű tésztát kell kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtjuk a tészta felét, majd megszórjuk pici búzadarával, hogy ne ázzon el az almától a tészta. Eloszlatjuk az almát a tésztán, majd befedjük a tészta maradék részével. Megszúrkáljuk a pite tetejét, majd tojássárgájával kenjük le a tetejét. Süssük készre előmelegített sütőben.