Almás, vaníliás fonat

Az ősz közeledtével újra előtérbe kerülnek nálam az almás sütemények. Egyszerűen imádom a fahéjas almatölteléket, amit gyakran egészítek ki vaníliás pudinggal. Ez történt ezzel a süteménnyel is. Annyira vártuk, hogy végre kihűljön, hogy még képet sem tudtam készíteni a vágatlan fonatról, így csak nagyvonalakban tudom leírni, hogy hogyan is kell ezt elképzelni.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • pici só
  • kb. 1,2 kg alma
  • 2 evőkanál cukor almától függően
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 evőkanál evőkanál búzadara
  • 1 csomag vanília puding
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dkg vaj

Elkészítés

Ahhoz, hogy minél előbb elkészüljön a süti, a töltelékeket kell elkészítenünk elsőnek. Az almát hámozzunk meg, majd almareszelőn reszeljük le. Nyomkodjuk ki a levét, majd adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, illetve a citrusok héját is. Pároljuk 3-4 percig, majd teljesen hűtsük ki. Ha kihűlt 2 evőkanál búzadarát adjunk hozzá, ami majd az alma nedvességét felszívja. A puding hozzávalóiból főzzünk kemény pudingot, majd keverjük bele a vajat, és hűtsük ki. Míg a hozzávalók hűlnek, készítsük el a tésztát. Langyos tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Kb. 10 perc alatt futtassuk fel az élesztőt a tejben. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a a tojásokat, a sót, illetve a felfutott élesztőt. Dagasszunk belőle könnyű tésztát. Keleszteni nem szükséges, rögtön dolgozhatunk vele. Osszuk két részre a tésztát. Nyújtsuk kb. 5 mm vastagra. A tészta közepére halmozzuk függőlegesen az alma felét, majd szorosan mellé a puding felét is. Így kapunk egy olyan tésztát, ahol a töltelék középen foglal helyet, és mindkét oldalán kb. 6-7 cm üres tészta van. Ezt a tésztát vágjuk oldal irányba kb. 1,5 cm vastagra. Hajtsuk fel a tészta tetejét, majd először az egyik, utána a másik oldalról hajtsunk a töltelékre egy tésztacsíkot. Ettől lesz fonott a kinézete. Aki ezzel nem szeretne bíbelődni, csak csavarja fel a tésztát a töltelékkel. Hagyjuk pihenni 15 percet, majd közepes hőfokon süssük készre.