Aranygaluska vaníliasodóval

Az aranygaluska az egyik olyan hagyományos édesség, ami nem tartozik a kedvenceim közé, viszont a párom rajong érte. Magát a kelt tésztát imádom készíteni, így ez sem okozott különösebb gondot. A tésztája rendkívül könnyed, laza. Megbolondítottam egy citrom héjéval, ami még ízletesebbé tette. Majd nyakon öntöttem vaníliasodóval. Bevallom, nem is olyan rossz ez az aranygaluska.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 evőkanál porcukor
  • pici só
  • 15 dkg darált dió
  • 5 evőkanál porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 7 dl tej
  • 1 db vaníliarúd
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 kiskanál vaníliapuding
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés

Az élesztőt futtassuk fel cukrozott langyos tejben. A liszthez adjuk a többi hozzávalót, majd ha felfutott az élesztő, azzal együtt dagasszuk be a tésztát. Hagyjuk kelni kb. 30 percig, vagy amíg a duplájára nem kel. Addig készítsük el a vaníliasodót. A tejet forraljuk fel a vaníliarúd kikapart magjával, héjával. A tojások sárgáját a cukorral, a pudinggal, liszttel keverjük csomómentesre, majd hőkiegyenlítéssel adjuk a tejhez. Sűrítsük be. A megkelt tésztát nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd közepes pogácsa szaggatóval szaggassuk ki. Olvasszuk fel a vajat, illetve keverjük össze a diót a porcukorral. Először mártsuk a korongokat a vajba, majd forgassuk meg a dióban. Sütőpapírral bélelt tortaformába rakjuk a korongokat ne túl szorosan egymás mellé, majd erre a rétegre kerül még egy sor diós galuska. Ha elkészültünk, kb. 10 percet hagyjuk még kelni. Addig melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd körülbelül 35-40 percre tegyük be sülni. Félidőben egy alufóliával le is fedhetjük, hogy ne égjen meg a dió a tetején. Vaníliasodóval tálaljuk, ha megsült.