Bacon-ös csirkemell érmék dijoni mustármártással, spenótos, gombás quiche-sel

Ha valami különlegességet szeretnétek készíteni baráti, családi összejövetelre akkor ez az étel egy nagyszerű választás lehet. Nem bonyolult ételről van szó, viszont annál mutatósabb, és nem mindennapi. A franciák híres quiche-ét készítettem el pirított gombával és spenóttal, majd sajttal szórtam a tetejét. Ehhez már nem kell túl erős húst választani, ugyanis a lepényünk eléggé laktató, így a csirkemell nagyszerű választás hozzá. Dukál mellé valamilyen mártás is. Most kakukkfüves dijoni mustármártást készítettem mellé, de ez ízlés szerint variálható.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • másfél dl víz
  • pici só
  • pici olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 30 dkg spenót
  • 30 dkg gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg krémsajt
  • 2 db tojás
  • pici őrölt szerecsendió
  • 10 dkg trappista sajt
  • fél dl olaj
  • 5 szelet bacon szalonna
  • 1 evőkanál magos dijoni mustár
  • fél evőkanál sima mustár
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 3 dl tejszín
  • 1,5 dl tej
  • csipet kakukkfű
  • só, bors
  • 12 db vékony szelet csirkemell
  • 12 szelet bacon szalonna
  • só, bors

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból készítsünk tésztát, majd folpack-ba csomagolva rakjuk a hűtőbe kb. fél órára pihenni. Addig készítsük el a tölteléket, amihez pici olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a feldarabolt gombát, és a megtisztított, összedarabolt spenótot, majd ha összeesett a spenót, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kihűlni. A tejszínt, a tojásokat, a krémsajtot és pici szerecsendiót egy kis tálba keverjünk ki, majd tegyük félre míg hűl a gombás spenót. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy piteformát úgy, hogy a tészta picit kilógjon a tepsiből. Süssük elő 10 percig. A kihűlt spenóthoz adjuk a tejszínes keveréket, és öntsük rá az elősütött tésztánkra, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Vágjuk le a lenyúló tésztát egészen addig, amíg a töltelékünk ér. Süssük addig, amíg remegős nem lesz a töltelék, illetve a sajt rá nem pirult a tetejére. Ez idő alatt elkészíthetjük a mártást, illetve a csirkemellet. A mártáshoz vágjuk apró kockára a bacon-t, majd pirítsuk le pici olajon. Adjuk hozzá a mustárt, a pici lisztet, a tejszínt, tejet, kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és forraljuk fel addig, amíg mártás állagot nem kapunk. 12 db vékony csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd tekerjük be a baconbe. Pici olajon süssük ki a húst. Ha elkészült a quiche, a mártással tálaljuk a húst.