Bácskai rizseshús

A rizst, mint köretet annyira nem kedvelem, éppen ezért próbálok mindig valami olyat készíteni mellé, ami szaftos. A bácskai rizses hús pont ilyen. Ráadásul pofon egyszerű. Isteni pörköltet főzünk, majd összekeverjük puhára főzött rizzsel, és máris nagyszerű, szaftos vacsorát készítettünk. Akárcsak a tarhonyás húst, ezt is imádjuk.

Hozzávalók

  • 1 kg sertéshús
  • 3 közepes fej hagyma
  • 1 dl olaj
  • fél üveg lecsó
  • 3 kiskanál pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 pohár rizs
  • 4 pohár forrásban lévő víz

Elkészítés

Az alapanyagok 6 főre elegendőek, ugyanis, amikor ezt az ételt készítettem, akkor vendégeket vártunk. Átlagos mennyiséghez érdemes kb. 70 dkg hússal számolni, hogy azért bőven legyen benne hús. Nincsen más dolgunk, mint szaftos pörköltet főzni. Figyeljünk arra, hogy maradjon rajta bőven szaft, ugyanis a rizzsel össze fogjuk keverni. A sertéshúst kockázzuk fel. A hagymát apróra vágjuk fel, és pirítsuk üvegesre 1 dl olajon. Ezután adjuk hozzá a lecsót. Én édesanyám nyáron eltett lecsóját használtam. Természetesen nyáron friss alapanyagokból érdemes dolgozni, télen viszont ez a megoldás sokkal ízletesebb, mint az ízetlen paprika és paradicsom lenne. Hozzáadjuk a felkockázott húst, majd a fűszerpaprikát. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg a paprika, mert keserű lesz. Öntsük fel körülbelül annyi vízzel, hogy ellepje a húsunkat. Mehet bele a zúzott fokhagyma, só, bors ízlés szerint. Fedő alatt készre főzzük a pörköltünket. Idő közben kevergetjük, ha szükséges az elfőtt vizet pótoljuk. Míg fő a pörkölt, készítsük el a rizst. A rizst pirítsuk le az olajon, majd adjuk hozzá a forrásban lévő vizet. Sóval ízesítsük. Főzzük teljesen puhára. Én, amikor látom, hogy körülbelül elfőtt róla a víz, akkor elzárom a gázt, és hagyom kb. 15 percre puhulni. Miután megpuhult a rizst, keverjük össze a pörkölttel.