Baracklekváros rizsfelfújt (Rizskoch)

A tejberizs után a következő nagy kedvenc a rizskoch. Nem is olyan régóta tudom igazán finomra készíteni, így mindig van egy kicsi izgalom előtte, hogy most vajon ugyanolyan finom lesz -e, mint az előző. Szerencsére egyre rutinosabb vagyok, így kijelenthetem, hogy profi rizsfelfújt készítő vagyok. A legnagyobb nehezség mindig az volt, hogy kemény maradt a rizs, illetve összességében jellegtelen íze lett magának a süteménynek. Illetve, nekem magában túl száraz, illetve semmitmondó, így belecsempésztem egy kis házi lekvárt is. Na így azért ütős lett. Bátran ajánlom főételként is, egy tartalmasabb leves után.

Hozzávalók

  • 25 dkg rizs
  • 3 dl víz
  • 1 liter tej
  • pici só
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 fél vaníliarúd magja és héja
  • 5 dkg mazsola
  • 5 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • lekvár ízlés szerint

Elkészítés

A rizst a vízzel rakjuk fel főni, így picit fellazul a rizs. Főzzük addig, amíg teljesen elfő róla a víz, majd öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a sót, a cukrokat, mazsolát, a citrom reszelt héját, a vanília kikapart magját, illetve dobjuk bele a héját is. A vaníliarúdtól lesz igazán finom. Lassú tüzön főzzük addig, amíg krémes állagot nem érünk el. Nem kell teljesen elfőzni a tejet. Zárjuk el a tűzhelyet, majd fedő alatt pihentessük kb. 1 órát. Addig felszívja a maradék folyadékot is, illetve visszahűl picit. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a puha vajjal, majd hozzákeverjük a rizshez. A fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan, több részletben hozzáadjuk ezt is a rizshez. Én nagy tepsibe szoktam tenni, hogy ne legyen annyira magas, illetve, hogy hamarabb átsüljön. A tepsit kikenjük vajjal, majd pici zsemlemorzsával megszórjuk. Öntsük bele a rizst a tepsibe. Ízlés szerint lekvárt is tehetünk bele.