Bazsalikomos aszalt paradicsommal töltött sertés karaj amerikai káposztasalátával

Én személy szerint imádom az olyan húsokat, amit meg kell tölteni valami izgalmas alapanyaggal. Az aszalt paradicsom pont ilyen. Ehhez ajánlok még esetleg sajtot is, ami sajnos nekem most nem volt, és hirtelen jött az ötlet. Aki szereti az aszalt paradicsomot, annak érdemes tartani otthon, hűtőben nagyon jól eláll felbontás után is. Úgy gondoltam, hogy passzol hozzá az amerikai káposztasaláta, és milyen jól gondoltam. Annyira finom, hogy szinte bármilyen húshoz be lehet vetni. 

Hozzávalók

  • 4 nagyobb szelet karaj
  • 12 szelet aszalt paradicsom
  • bazsalikom
  • olivaolaj
  • só, bors
  • 3 db tojássárgája
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 dl étolaj!
  • 3 evőkanál tejföl
  • citromlé
  • fehérbor
  • porcukor
  • só, bors
  • fél kg káposzta
  • 40 dkg sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál fehérborecet

Elkészítés

A tartármártást készítsük el. Természetesen nem fontos házilag készíteni, de aki egyszer kipróbálja, az ezután mindig így fogja készíteni. A tojások sárgáját az 1 kanál mustárral kézi mixer segítségével kezdjük el habosítani. A legfontosabb lépés most következik. Az olajat az első 1-2 percben cseppenként adagoljuk hozzá a tojáshoz egy kiöntőből. Nagyon fontos, hogy ne öntsük. Ha látjuk, hogy kezd krémes állagot felvenni, akkor a lehető legvéknyabb sugárban adagoljuk tovább az olajat. Ez a folyamat elég időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol majd. Minden egyes tojás körülbelül 1 dl olajat vesz fel. A legfontosabb, hogy az olaj mindenképp étolaj legyen. Ne is próbálkozzunk olivaolajjal, mert nem lesz jó. A folyamat akár 10 percet is igénybe vehet. Mikor már az összes olajat hozzáadtuk, akkor mehet bele a 3 evőkanál tejföl. Ezután a savas hozzávalókkal kezdjük el ízesíteni, majd a porcukorral állítsuk be az ízét. Pontos mértéket nem írok, hiszen mindenki saját ízlésére készítse el, ki hogy szereti. Akkor jó, ha picit savanykásan édes. Ha elkészült tegyük hűtőbe.

Vágjuk vékony csíkokra a káposztát. Megkönnyíti a munkát, ha uborka szeletelőn csináljuk. A sárgarépát almareszelőn reszeljük le, majd vékonyan vágjuk félkarikára a hagymát. Forgassuk össze a 3 alapanyagot, majd adjuk hozzá a fehérborecetet és enyhén sózzuk. Hagyjuk állni fél órát. Öntsük rá az elkészült tartárt, majd tegyük hűtőbe egy órára, hogy az ízek összeérjenek. Az sem probléma, ha előző nap elkészítjük. 

Vegyünk marék friss bazsalikomot, tegyük turmixgépbe, öntsünk hozzá kb. 1 dl olajat, és turmixoljuk össze. Ebből bazsalikomos olajat kapunk, amit nagyon sok mindenhez felhasználhatjuk. Remekül passzol tejszínes tésztákhoz. 

A karajt klopfoljuk ki, amennyire csak tudjuk. Sózzuk borsozzuk, majd a karaj egyik felébe halmozzuk az aszalt paradicsomot, rakjunk rá egy kis bazsalikomos olajat, majd hajtsuk össze a húst. Ha sajtot is teszünk bele, akkor a behajtott hús szélét klopfoljuk egybe, így nem fog kifolyni. Panírozzuk be, és lassan süssük aranybarnára.