BBQ csirkeszárnyak káposztasalátával, házi cukormentes tartárral

Végre itt a grill szezon. Diéta idején nincs is jobb egy isteni grillezett hús, valami könnyű salátával. Erre hoztam most egy remek megoldást. A legjobb, hogy nem kell mellőznünk a cukrosnak hitt tartármártást, ugyanis hipp hopp elkészíthető otthon is saját kezűleg. Mutatom a receptet.

Hozzávalók

  • kb. 9 db csirkeszárny
  • kb 5-6 db csirkecomb
  • BBQ fűszerolaj (0 kcal)
  • grill fűszerkeverék
  • só, bors
  • fél fej fehér káposzta
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db közepes uborka
  • 2 db újhagyma
  • 3 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál mustár
  • 3 dl étolaj!
  • 3 kupak citromlé
  • 1 korty fehérbor
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1,5 evőkanál zéró porcukor
  • só, bors

Elkészítés

Reggel pácoljuk be a húst érzés szerint a megadott hozzávalókból. Az olajat nem kell sajnálni, mert isteni finom. Ez a neve hogy BBQ fűszerolaj. Persze, ha nincs ilyenünk, akkor enélkül is isteni grillezett csirkéket lehet készíteni. Sütésig tegyük hűtőbe. A következő lépésként készítsük el a tartármártást, vagy más néven majonézmártást. A legtöbb ember úgy készít tartárt, hogy megveszi a boltban a majonézt, a tejfölt, kis porcukrot, citromlevet ad hozzá, és már kész is. Mindaddig így csinálja, amíg ki nem próbálja a házi változatot. Mert ez valami brutál finom. A legfontosabb, ami szükséges ennek az elkészítéséhez, az a türelem, ugyanis az olajat apránként kell adagolni hozzá. A tojások sárgáját az 1 kanál mustárral kézi mixer segítségével kezdjük el habosítani. A legfontosabb lépés most következik. Az olajat az első 1-2 percben cseppenként adagoljuk hozzá a tojáshoz egy kiöntőből. Nagyon fontos, hogy ne öntsük. Ha látjuk, hogy kezd krémesebb állagot felvenni, akkor a lehető legvékonyabb sugárban adagoljuk tovább az olajat. (Kb. 2-3 perc után.) Ez a folyamat elég időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol majd. Minden egyes tojás körülbelül 1 dl olajat vesz fel. A legfontosabb hogy az olaj mindenképp étolaj legyen. Ne is próbálkozzunk olivaolajjal, mert nem lesz jó. A folyamat akár 10-15 percet is igénybe vehet. Mikor már az összes olajat hozzáadtuk, akkor mehet bele a 3 evőkanál tejföl. Ezután a savas hozzávalókkal kezdjük el ízesíteni, majd a porcukorral állítsuk be az ízét. Akkor jó, ha picit savanykásan édes. Ha elkészült tegyük hűtőbe. (A színétől senki ne ijedjen meg, ugyanis a tojás házi, így a sárgája köszönő viszonyban sincs a boltival.) A káposztasalátához a káposztát és a sárgarépát is reszeljük le. Az uborkát hámozzuk meg és gyaluljuk a káposztához, majd a hagymát is karikázzuk hozzá. Besózni elég akkor is, ha már a húsunk félig készen van, mert ha korábban sózzuk, akkor nagyon összeesik, nem lesz jó roppanós a salátánk. A bepácolt húsokat faszén fölött szép lassan süssük meg, majd a salátával, tartármártással tálaljuk. Nálunk ez sláger nyaranta.