Bejgli

Mostmár több éve ezt a receptet használom bejgli sütéshez. A receptet Andi konyhájánál találtam, a hozzávalók, a leírása abszolút meggyőzött arról, hogy ki kell próbálni. Milyen jó, hogy kipróbáltuk. Azóta csak ez alapján készítem, még soha nem okozott csalódást. Soha nem repedt meg, kivéve, amikor mohó voltam, és picivel több tölteléket tettem bele, mint amennyit kellett volna. Néhány fontos tudnivaló, még így az elején. Nagyon fontos, hogy a hozzávalók pontosan legyenek kimérve. Még véletlenül se mérjünk több tölteléket, mert akkor garantáltan szét fog repedni. Nem a leggyorsabb bejgli recept az egyszer biztos, minthogy az is, hogy ez a legfinomabb, legjobb recept, amit valaha készítettem. Nagyon fontos a pihentetés. Aki hamar túl akar rajta esni, ne is számítson jó végeredményre.

Hozzávalók

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12,5 dkg hideg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 dl hideg főzőtejszín
  • 2 dl víz
  • 70 dkg darált mák/dió
  • 15 dkg darált keksz
  • 2 citrom reszelt héja
  • fél liter víz
  • fél kg cukor
  • 10 dkg mazsola

Elkészítés

A bejglit délután állítsuk össze, és másnap reggel süssük! Első körben készítsük el a tölteléket, mivel ennek ki kell hűlnie. A megadott töltelék hozzávaló 6 db diós, vagy 6 db mákos bejglihez elegendő. A cukrot a vízzel, mazsolával forraljuk fel, majd öntsük a darált mákhoz, és a kekszhez. Reszeltjük bele a citrom héját, és jól keverjük össze. Hűtsük teljesen ki hideg helyen. A tésztához a lisztet szitáljuk meg. Morzsoljuk el benne először a vajat, majd miután ezzel megvagyunk adjuk hozzá a hideg zsírt. Tegyük bele a többi hozzávalót is. Fontos, hogy az élesztőt ne futtassuk fel, csak morzsoljuk bele a tésztába. Gyúrjunk belőle tésztát. Osszuk pontosan 6 egyenlő részre. Ha jól dolgoztunk 27-28 dkg-os tésztagolyókat kell kapjunk. Letakarva, tegyük hűtőbe kb. fél órára. Figyelem! A deszkát lisztezni nem szabad, mert akkor nem lesz szép márványos a teteje! Nyújtsuk kb. 20*25 cm-es téglalappá. A tölteléknek ugyanolyan súlyúnak kell lennie, mint a tésztának, tehát 27-28 dkg mákos, vagy diós tölteléket osszunk el a kinyújtott tésztán. Ajánlom, hogy kézzel próbáljuk meg egyenletesen eloszlatni. Mint ahogy azt fentebb is írtam, semmiképp se rakjunk több tölteléket a megadottnál, mert ki fog a teteje repedni. A tészta 2 oldalát hajtsuk be, majd szorosan tekerjük fel. Egy bejglinek kb. 55 dkg-osnak kell lennie. A tekercseket tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Szurkáljuk be a bejgliket egészen a tészta aljáig, hogy sütés közben a hő tudjon távozni. Ez is a titka annak, hogy nem reped szét. Kenjük le tojássárgájával délután, majd 2-3 óra múlva kenjük le a tetejét tojásfehérjével. Egy éjszakát hűvös helyen pihentessük, de ne a hűtőben. Másnap reggel 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 perc alatt készre. Ha kakaósat készítünk, akkor természetesen nem egyezik a tészta-töltelék aránya. A kinyújtott tésztát kenjük meg olvasztott zsírral, majd porcukros kakaóval szórjuk meg. A kakaó tetejét locsoljuk meg pici zsírral, hogy a töltelék a tésztához tapadjon.