Cappuccino torta (cukormentes)

Ez a torta egy cukorbeteg ismerősömnek készült, így alaposan át kellett gondolnom, hogy mit mivel fogok helyettesíteni. Itt most nem jöhetett szóba az a gondolat, hogy minimális cukor belefér. Éppen ezért a normál habtejszín is kizárt volt, annak ellenére is, hogy nagyon kevés cukrot tartalmaz. Sokáig keresgéltem, hogy mi lehet a megoldás erre, míg végül találtam olyan tejszínt, ami főzőtejszín, és sütéshez is kiválóan alkalmas. Természetesen alap íze az nincs, így porrá őrölt eritritet kellett hozzá adjak, illetve habfixáló is szükséges volt hozzá, mert anélkül nehezen verődik. Mivel a kávé alapból nem egy édes alapanyag, így összességében maga a torta sem túl édes. A cappucinómat gyakran szórom meg kakaóporral, így jött az ötlet, hogy legyen ez egy kakaós, cappuccinós torta.

Hozzávalók

  • 8 tojás
  • 7 evőkanál eritrit
  • 8 evőkanál liszt
  • 4 dl cukrozatlan tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 25 dkg mascarpone
  • fél üvegcse rumaroma
  • kb. 2 espresso mennyiségű fekete kávé
  • kb. 4 evőkanál porrá őrölt eritrit
  • 10 g étkezési zselatin
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál cukrozatlan holland kakaópor
  • kávészem
  • cukrozatlan holland kakaópor

Elkészítés

Süssük meg az alap piskóta receptem alapján a piskótát. Ne zavarjon meg senkit hogy csak 7 evőkanál eritrit kell a 8 tojáshoz. Hűtsük ki teljesen. Főzzünk le 2 főre elegendő kávét, majd ezt is hűtsük ki. Verjük fel a tejszínt a habfixálóval. (Fontos, hogy a tejszínt legalább egy éjszakára tegyük hűtőbe, mert így jobban fogjuk tudni habosítani.) Keverjük hozzá a mascarponét, illetve ízlés szerint adjuk hozzá a kávét is. Nem kell megijedni, ha lágy lesz a hab, mert zselatinnal be fogjuk húzni. Adagoljuk hozzá a porrá őrölt eritritet. Ízlés szerint ki mennyire szereti édesen. Előfordulhat, hogy valakinek több fog kelleni, valakinek meg kevesebb. Ez a mennyiség ugyanúgy irányadó, mint a kávé mennyisége. A 10 g étkezési zselatint duzzasszuk meg 2 evőkanál vízben, majd mikróban oldjuk fel. Adjunk a krémből 2 evőkanállal a zselatinhoz, majd jól elkeverve azt, öntsük a többi krémhez, keverjük jól el benne. Hagyjuk állni kb. fél órát, míg a zselatin elkezd dolgozni benne. A krém 2/3-ad részébe tegyünk 2 csapott evőkanál kakaóport. A tortát vágjuk 3 egyenlő részre. Az első lapra kenjük a cappuccino-s krémet, majd fedjük be a második lappal. Erre tegyük a kakaós, cappuccino-s krém kicsivel több mint a felét. Hagyjunk a díszítéshez is krémet. Vonjuk be a tortát a maradék krémmel, illetve díszítsük a kávészemmel, valamint szórjuk meg kakaóporral.