Chia magos cukormentes eperlekvár

Rajongója vagyok az epernek, és minden olyan édességnek, ami ebből készül. Természetesen alap lekvár a konyhámban az eperlekvár. És mivel elég sokat fogyasztunk belőle, így meg kellett oldani a szénhidrát kérdést is. Így fejlesztettem ki a xilit-tel készült eperlekvárt, amit chia maggal sűrítettem. Az íze zseniális, és az állaga is tökéletes. 

Hozzávalók

  • 70 dkg eper 
  • 1 dl víz
  • 25 dkg xilit 
  • 2 evőkanál chia mag 

Elkészítés

Az epret a vízzel tegyük fel főni. Én elsősorban fagyasztott epret szoktam használni, mert nagyon jó minőségűt lehet már kapni a boltokban. Miután már megpuhultak az eper darabok, én át szoktam turmixolni, majd szitán átszűröm, hogy ne legyen magos. (Természetesen, aki darabosan szereti, annak nem szükséges turmixolni, illetve szűrni.) Miután átpasszíroztam, mehet bele a xilit, illetve a chia mag is. A lekvárunk tetején hab fog képződni, amit én le szoktam szedni róla, így szebb lesz a végeredmény. Addig főzzük, amíg el nem éri a lekvár sűrűségét. Jó tanács ezzel kapcsolatosan, hogy szedjünk ki egy kistányérra egy kanállal, majd tegyük hűtőbe, és ha 1-2 perc után megszilárdult, akkor már el is készültünk a lekvárunkkal. Egyből mehet üvegbe. 
Nagyon fontos! Semmi esetre se tegyük felbontás után hűtőbe a lekvárt, ugyanis a xilit kikristályosodik, így cukor darabokat fogunk tapasztalni hűtés után. Inkább tegyük sok kicsi üvegbe, mintsem egy nagyba. A mennyiség körülbelül 7 dl lekvárhoz elég. 
Elkészíthető sima kristálycukorral is, ebben az esetben nem lesz probléma a hűtés, illetve a chiamag is elhagyható, ugyanis a xilit-es verzióhoz a sűrítés miatt szükséges a chiamag.