Csavart kakaós kalács

Őszi borongós időben kinek ne esne jól egy meleg kakaós kalács. Pont ezért gondoltam én is arra, hogy megpróbálok valami csokis, krémes kalácsot sütni, amit picit felvidítja a napunkat. Azt nem is gondoltam volna, hogy kb. fél óra elfogy majd. Nem csoda mondjuk, mert isteni finom, és puha.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 2 dl habtejszín
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fél csomag friss élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • pici só
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál porcukor
  • 10 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A tejszínt melegítsük langyosra egy kiskanál cukorral, majd morzsoljuk el benne az élesztőt. Futtassuk fel. Addig a liszthez adjuk hozzá a többi hozzávalót. Ha kész az élesztő, dagasszunk belőle lágy tésztát. Takarjuk le, majd kelesszük duplájára. Addig a kakaót keverjük össze a porcukorral, és olvasszuk meg a vajat. Nyújtsuk ki a tésztát minél vékonyabbra, majd kenjük meg az olvasztott vajjal. Szórjuk rá a kakaóport, és a megmaradt vajat csorgassuk a tetejére. Fontos, hogy az olvasztott vaj ne legyen forró, mert akkor a csokit is megolvasztja, és nehezebb lesz feltekerni. Tekerjük fel oldalról, vagyis a rövidebb vége felől. Függőlegesen vágjuk félbe úgy, hogy a teteje egyben maradjon. A két szálat "fonjuk" meg. Téglalap alakú formába tegyük, majd kelesszük további 30 percig. Előmelegített sütőben süssük készre.