Csokoládés tekercs

Van, hogy kora este megkívánunk valami friss, gyorsan elkészíthető finomságot. Jelen esetben ez volt az én mentőötletem. Ha legközelebb készítem, akkor még több kakaót teszek bele, mert valami isteni finom volt már így is.

Hozzávalók

  • 45 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 5 evőkanál cukor
  • 13 dkg natúr joghurt
  • 2 db tojás
  • pici só
  • 3 csapott evőkanál kakaópor + 3 evőkanál tej
  • kb. 10-15 kg vaj/zsír
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

1 dl tejben kavarjunk el 1 evőkanál cukrot, majd melegítsük langyosra. Futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a tojásokat, a joghurtot, a maradék 4 evőkanál cukrot, illetve a pici sót. Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk hozzá a lisztes keverékhez. Dagasszunk belőle könnyű tésztát. Osszuk el két részre. Az egyik részhez adjunk 3 csapott evőkanál holland kakaóport, illetve 3 evőkanál tejet, és jól dolgozzunk el. Kelesszük 20 percig, majd nyújtuk ki egyesével. A kakaós alap lesz alsó réteg. Olvasszuk meg a kb. 10 dkg vajat vagy zsírt. Ezzel kenjük le a barna réteget. Keverjük össze a kakaóport a porcukorral, majd szórjuk meg a tésztát. Csepegtessük meg olvasztott vajjal/zsírral, hogy a másik tészta hozzáragadjon. Ráterítjük a kinyújtott fehér tésztát, amit szintén lekenünk olvasztott vajjal/zsírral, majd megszórjuk a maradék kakaós porcukorral, és újra megcsepegtetjük a vajjal/zsírral. Végül feltekerjük. Hosszúkás tepsibe tesszük, amiben felfelé tud növekedni. Pihentessük konyharuha alatt 10 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A lekenéshez a tojás sárgáját keverjük össze a cukorral és a tejjel, majd kenjük meg vele a tésztánkat. Süssük kb. 40 percig. Félidőnél alufóliával takarjuk le a tészta tetejét, hogy ne égjen meg, de a belseje még tudjon sülni. Mindenképp végezzünk tűpróbát.