Cukormentes citromos, epres szelet

Alapvetően nem kedvelem a nagyon édes süteményeket, így a citromos, gyümölcsös ízvilág áll közelebb hozzám. Ebben a süteményben mindez meg is van. A cukros változatot imádtam, majd jött az ötlet, hogy miért ne kísérletezhetnénk ki a cukormentes, szénhidrát-csökkentett változatát. Én eddig azt tapasztalom, hogy megfelelő alapanyagokkal ugyanolyan eredményt lehet elérni, mint az egészségtelen hozzávalókkal. Gondolok itt elsősorban a fehér lisztre, illetve a kristálycukorra, porcukorra. Ebben a felfogásban készült el az egyik kedvenc süteményem, amit anyukám tud a legjobban készíteni, így ezt közösen készítettük. Én személy szerint utálom kinyújtani a lapokat, ő pedig a krémet gyűlöli keverni.

Hozzávalók

  • 50 dkg Norbi liszt
  • 25 dkg puha vaj
  • 10 dkg zéró porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag Norbi vaníliás cukor
  • 4 evőkanál tejföl
  • pici só
  • 1,5 csomag vaníliapuding
  • 4 dl tej
  • 15 dkg eritrit
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg zéró porcukor
  • 1,5 db citrom leve
  • cukormentes eperlekvár
  • cukormentes baracklekvár

Elkészítés

Először a krémnek főzzük meg a tejben a pudingot a 15 dkg eritrittel, majd teljesen hűtsük ki. Állítsuk össze a tésztát. A liszthez adjuk hozzá a vajat, a porcukor, a vaníliás cukrot, a sütőport, és jó alaposan morzsoljuk össze, dolgozzuk homogénné. Adjuk hozzá a sárgáját, a tejfölt, és apránként annyi tejet, amennyit felvesz a tészta. 1 dl-t biztosan fel fog venni, de az is lehet, hogy a másfelet is. Könnyen dolgozhatónak kell lennie. Ha ezzel megvagyunk, osszuk 4 egyenlő részre, és nyújtsuk egyesével kb. 30*35 cm-es téglalapra. Süssük sütőpapíron légkeverés nélkül 180 fokon kb. 5-10 percig a lapokat egyesével. Nagyon figyeljünk rá, mert vékony a lap, és hamar megéghet. Ne számítsunk kemény tésztára, nem lesz annyira kemény, mint a hagyományos, de látszik a színén, amikor már jó. Ha a 4 lappal megvagyunk, a pudingunk is kihűlt, akkor rakjuk össze a krémet. A 15 dkg puha vajat kavarjuk el az 5 dkg porcukorral, majd csavarjuk bele a citromok levét. A pudingot külön kavarjuk meg a kézi mixerünkkel, hogy ne legyen csomós a krémünk, majd ezt is adjuk a citromos krémhez, és további 1-2 percig keverjük. Ha kihűltek a lapok, akkor töltsük be azokat. Az első lapra kenjünk vagy cukormentes baracklekvárt, vagy ami épp szimpatikus. (Mi általában szilvalekvárt szoktunk tenni, de már elfogyott a tavalyi cukormentes változat, így a barackra esett a választás.) Rakjuk rá a 2. lapot. Erre egyenletesen oszlassuk el a citromos krémünket, majd fedjük be a 3. lappal. Erre szintén ízlés szerint kenjünk cukormentes lekvárt. Én erre chia magos eperlekvárt kentem. Végül tegyük rá az utolsó lapot. Hagyjuk állni pár órát.