Darázsfészek vanília sodóval

Szeretjük a diós desszerteket. Elsőre mindig az aranygaluska jut az eszembe, ha valamilyen diós sütit kell süssek, de elkészíteni kevésbé szeretem. Gyakornok koromban bukkantam rá erre a receptre, amit azóta is gyakran készítek. Azért is kedvelem, mert fele annyi a macera vele, és sokkal gyorsabban készen van, mint a galuska. Ízben hasonló, főleg ha az isteni sodót is elkészítjük mellé. A darázsfészek receptjét Andi konyhájától vettem át teljes egészében. A sodó viszont saját fejlesztés, szerintem isteni finom.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • pici só
  • 10 dkg vaj a lekenéshez
  • 14 dkg porcukor a lekenéshez
  • 10 dkg darált dió
  • 1 dl tej a locsoláshoz
  • 5 dkg cukor
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 2 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1 kiskanál vaníliapuding
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

Első fázisként készítsük el a sodót, hogy teljesen ki tudjon hűlni. Rakjuk fel a tejet melegedni a vaníliarúd kikapart magjával, valamint dobjuk bele a héját is. Szigorúan csak melegedni, ne forraljuk egyelőre. Amíg a tej melegszik, a tojásokat válasszuk ketté, és a sárgájához adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot is. Kézi mixer segítségével keverjük habosra. Adjuk hozzá a kiskanál vaníliás pudingot, illetve a lisztet. Szintén keverjük homogénre. A lassan felmelegedett tejből 1 merőkanállal adjunk a tojássárgájás keverékhez, hogy kiegyenlítsük a hőt, így a tojássárgája nem fog kicsapódni a forró tej hatására. Kavarjuk ezt is jól el, majd öntsük a tűzön lévő tejhez. Lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett sűrítsük be. Amikor már elértük a megfelelő sűrűséget, vegyük ki a vaníliarúdat. A darázsfészekhez a 2,5 dl tejet langyosítsük meg a 4 dkg cukorral, majd futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját, illetve a pici sót, majd adjuk hozzá az élesztős tejet. Dagasszunk belőle tésztát. Pihentessük kb. fél órát. Addig a 14 dkg porcukrot a 10 dkg vajjal habosítsuk ki. Ezzel fogjuk lekenni a tésztát. Ha megkelt a tészta nyújtsunk belőle 1 cm-es téglalapot, majd kenjük meg a kikevert krémmel. Szórjuk meg a darált dióval, majd tekerjük fel a hosszabb végétől. Vágjunk belőle 12 db tekercset. Helyezzük egymástól picit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsibe, hogy sütés közben össze tudjanak nőni. Pihentessük további fél óráig. Közepes hőfokon süssük addig, amíg el nem kezd pirulni a teteje. Addig az 1 dl tejben olvasszuk fel az 5 dkg cukrot, majd ezzel locsoljuk meg a diós csigákat, és süssük készre. Ettől nagyon jó ízt fog kapni a csiga. Ha a sodó kihűlt, máris fogyaszthatjuk.