Dubarry csirkemell tavaszi zöldséges rizzsel

Imádom a sütőben sült, sajtos finomságokat. Még inkább kedvelem, ha valamilyen zöldséges húsról van szó, ami esetleg egy kis besamellel is nyakon van öntve. Nos, a Dubarry csirkemell pont egy ilyen étel. Nagy előnye, hogy tök hamar készen van, kiadós, és rendkívül finom is. Köretnek egy könnyű tavaszi zöldséges rizst tálaltam mellé, ami nagyon jól kiegészítette ezt a remek ételt.

Hozzávalók

  • 3 szelet csirkemell
  • 9 db nagyobb karfiolrózsa
  • 10 dkg trappista sajt
  • só, bors
  • 4 dkg vaj
  • 6 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • őrölt szerecsendió
  • só, bors
  • fél dl olaj
  • 1 bögre rizs
  • 1 bögre forrásban lévő víz
  • 10 dkg zöldborső
  • 1 db nagyobb sárgarépa
  • fél doboz kukorica

Elkészítés

A karfiolt főzzük meg sós vízben. A csirkemellet klopfoljuk vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk, és süssük mindkét oldalát elő. A besamelhez olvasszuk fel a vajat, és futtassuk fel a lisztet rajta, de vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. A tejet forrósítsuk fel, majd fokozatosan adagoljuk a vajas liszthez. Főzzük kevergetés mellett addig, amíg be nem sűrűsödik. Adjunk hozzá sót, borsot, illetve őrölt szerecsendiót. Ne sajnáljuk a fűszereket belőle. Ha megfőtt a karfiol, állítsuk össze a húst. A csirkemellre halmozzuk a karfiolokat, öntsük nyakon besamellel, majd szórjuk rá reszelt trappista sajtot. Előmelegített sütőben süssük addig, amíg szépen meg nem pirult a sajt a húson. Amíg a hús készül készítsük el a rizst. A rizshez a zöldborsót, és a sárgarépát sós vízben főzzük meg, amihez a répát kockázzuk fel. Pirítsuk meg a bögre rizst fél dl olajon. Míg pirul a rizs, forraljuk fel a 2 bögre vizet. Természetesen ugyanazt a bögrét használom. Adjuk hozzá a rizshez a forrásban lévő vizet. Ízlés szerint sózzuk. Legalacsonyabb fokozaton főzzük addig, amíg krémes állaga nem lesz a rizsnek. Ilyenkor már nem látni rajta a vizet, viszont még félig kemény. Zárjuk el a gázt, majd hagyjuk fedő alatt pihenni körülbelül 20-25 percig. Keverjük hozzá a megfőtt zöldségeket, illetve a fél doboz kukoricát. Ha elkészült a hús, a rizzsel tálaljuk.