Édes kelt tészta

A kelt tésztából készült édességek az egyik kedvenceim közé tartoznak. Magát az elkészülési folyamatot is nagyon szeretem. Arra bíztatok mindenkit, hogy kézzel dagasszon. A kelt tésztának lelke van, bánjuk vele ehhez méltón. 

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • fél csomag friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 3 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanál cukor
  • pici só

Elkészítés

A tejet langyosítjuk kéz melegre, majd morzsoljuk bele a fél élesztőt. Az élesztős tejre szórjunk 1 evőkanál lisztet, fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk, hogy felfusson. Addig mérjük ki a száraz alapanyagokat. A lisztet, a cukrot, a pici sót, illetve az 1 dl olajat tegyük egy keverőtálba. Ha felfutott az élesztő, akkor adjuk azt is hozzá. Dolgozhatunk kézzel, illetve dagasztókarral is. Dagasztókar esetén vigyázzunk, mert nem minden gép képes ekkora adag tésztát kezelni, ne égessük le a gépünket csak ezért. Addig dagasszuk, amíg az edény faláról az összes tészta szépen el nem vált. Pihentessük körülbelül fél órát konyharuha alatt, majd ízlés szerint töltsük különféle töltelékekkel.