Epres képviselőfánk

Az égetett tésztát pár évvel korábban már megpróbáltam készíteni. A siker akkor elmaradt, összeestek a fánkok, a kukában landolt az összes sajnos. Na de most. Újult erővel kezdtem neki ismét a képviselőfánknak. Több oldalt végigolvastam, megnéztem 1-2 videót, így mondhatom, hogy kikísérleteztem a tökéletes receptet. Egy- két apróság van, amit fontos betartani, és akkor nem fog összeesni a tészta. A tökéletes elkészítési folyamatot ebből a videóból lestem el: https://www.youtube.com/watch?v=Rb6KAWWZZds

Hozzávalók

  • 15 dkg vaj
  • 1,5 dl víz
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 15 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 2 csomag eperpuding
  • 6 dl tej
  • 4 kanál cukor
  • fél liter habtejszín
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

A tésztához a vajat, a vizet, illetve a sót, cukrot tegyük egy főzőedénybe. Főzzük forrásig, majd öntsük bele a lisztet. Keverjük addig, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Ez kb. 1-2 perc. A kész tésztát tegyük egy hideg keverőtálba, majd kézi mixer segítségével kezdjük el keverni. 1-2 perc keverés után adjuk hozzá egyesével az egész tojásokat. A 3., 4. tojásnál már a gép elkezdi felszedni a tésztát, vigyázzunk, ne égessük le a gépünket. A tésztának kb. nokedli tészta állagúnak kell lennie. Nekem felvette az 5 db tojást, aki a 4-nél úgy érzi, hogy elég krémes a tészta, ne tegye bele az utolsót. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra. Töltsük a tésztát csillagcsöves nyomózsákba. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk kb. 3-4 cm-es kupacokat, ami inkább felfelé emelkedik, mintsem szélesedik. A megadott mennyiségből kb. 12-13 db nagyobb fánknak kell kijönnie. Na és akkor most jön a legfontosabb rész. 180 fokon süssük a fánkokat 20 percig. Semmiképp se nyissuk ki a sütőajtót ez idő alatt. Ha letelt a 20 perc, vegyük vissza a sütőnket 150 fokra, és további 15 percig süssük a tésztát. Nekem ez tökéletesen bevált, nem lett nyers a tészta. Hűtsük ki a tésztát. Amíg hűl, készítsük el a krémet. A pudingot főzzük meg a cukorral a tejben, majd kb. 10-15 percet hagyjuk hűlni, közben többször keverjük meg. A habtejszínt verjük kemény habbá a habfixálóval. A pudinghoz adjunk a habtejszínből 4-5 evőkanállal, hogy lazítsuk a krémet. Jól keverjük el. Vágjuk félbe a fánkokat, majd habzsákkal töltsük be az epres krémet. Ha végeztünk, jöhet a habtejszín is rá. Porcukorral megszórva tálaljuk.