Epres kocka

Imádom az epret, és már nagyon vártam az eperszezont. Jó árban sikerült is beszereznem 1 kg epret, így nem is volt kérdés, hogy sütit fogok készíteni belőle, mégpedig valami könnyű krémes finomságot, feldobva eperrel. Így készült el ez a finomság.

Hozzávalók

  • 12 db tojás
  • 12 kanál cukor
  • 9 kanál liszt
  • 3 kanál kakaó
  • 2 csomag eperpuding
  • 6 dl tej
  • 30 dkg vaj
  • 28 dkg porcukor
  • 1 gerezd citrom leve
  • 1 dl habtejszín
  • 1 csomag színes expressz tortazselé
  • 3 dl víz
  • 1 kg eper

Elkészítés

Süssünk 3*4 tojásból vékony csokis piskótát. A piskótához a 4 tojást válasszuk ketté, majd a fehérjét kezdjük el felverni. Adjuk a félig keményre vert habhoz a 4 kanál cukrot, majd verjük kemény habbá. A 4 tojás sárgáját óvatosan keverjük el a habban, majd szitáljunk hozzá 3 kanál lisztet, és 1 kanál kakaóport. Keverjük el óvatosan fakanállal. Sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlemezre kanalazzuk a piskótatésztát, majd oszlassuk el egyenletesen. Süssük 180 fokon kb. 8-10 percig. Ismételjük meg a folyamatot még kétszer a maradék 4-4 tojásból. Hűtsük ki a lapokat. Míg hűlnek a lapok, főzzük meg a pudingport cukor nélkül a tejben, és hűtsük szintén ki. A vajat, a porcukorral kavarjuk habosra, és a kihűlt pudingot fokozatosan keverjük hozzá. Az eper felét vágjuk apró kockára. Állítsuk össze a süteményt. A barna lapra tegyünk krémet, majd szórjuk meg a kockázott eper felével. Erre tegyük a második lapot, és szintén kenjük krémmel, és a maradék kockázott eperrel. Rakjuk rá a 3. lapot, és kenjük meg a maradék krémmel. A süteményen bejelöltem a szeleteket, és a képen látható módon díszítettem, így szabályos kockákat kaptam. A habtejszínt kemény habbá vertem, majd a torta szélét díszítettem vele. Ez főleg azért fontos, hogy ne folyjon le a zselatin róla. A zselatinhoz 3 dl vizet felforraltam, majd hozzáadtam a zselatinport, és fél percig kézi mixer-rel felvertem. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan köt, így igyekezni kell a zselatin felvitelével. Kanalazzuk a süteményre a zselatint óvatosan, majd tegyük hűtőbe, míg megdermed. Ez kb. 5 perc. 1-2 órát azért felvágás előtt hűtőszekrényben pihentessük.