Erdei gyümölcstorta

Születésnapra voltunk hivatalosak, így adott volt a kérdés, hogy milyen finomsággal rukkoljak elő. Mindig törekszek arra, hogy valami új dolgot próbáljak ki. Mivel szezonja van a ribizlinek, szedernek, áfonyának, így jött ennek a tortának az ötlete. Puha piskóta, lágy krém, savanykás gyümölcsök. Ez jellemzi ezt a tortát. Egyszerűen nem lehet abbahagyni.

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 kanál kristálycukor
  • 6 kanál liszt
  • eperlekvár
  • 50 dkg erdei gyümölcs
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 18 dkg porcukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag étkezési zselatin
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg erdei gyümölcs
  • 1 csomag zselatinfix
  • 2,5 dl víz
  • maradék habtejszín

Elkészítés

A krémhez készítsünk gyümölcsvelőt, amihez 30 dkg gyümölcsöt tegyünk fel főni 2 evőkanál kristálycukorral. Ha puhára főtt, botmixerrel pépesítsük, majd szitán paszírozzuk át. (Ez azért is fontos, hogy ne maradjon benne a gyümölcs magja.) Ebből egy sűrű gyümölcsvelőt fogunk kapni. Hűtsük ki. A torta oldalához süssünk 3 tojásból piskótát a megszokott módon egy téglalap alakú tepsibe, hűtsük ki, majd eperlekvárral töltsük meg. Ha ezzel megvagyunk, ugyanezt ismteljük meg tortaformában. Míg hűlnek a piskóták, készítsük el a krémet. A mascarponét keverjük el a porcukorral, illetve a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a kihűlt gyümölcsvelőt. A habtejszínt verjük keményre, majd adjuk a 3/4-ét a krémhez. A maradék később jó lesz a díszítéshez. A tejet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. A krémből adjunk a zselatinhoz 2 evőkanállal, jól keverjük el, majd öntsük a krémhez. Végül keverjünk a krémbe kb. 20 dkg gyümölcsöt. Állítsuk össze a tortánkat. A kerek piskótát tegyük a tortaformába, majd a tekercset vágjuk vékony szeletekre, és béleljük ki a tortaforma peremét. (Nekem maradt egy kis eperlekvárom, így a maradékot rákentem a torta aljára.) Öntsük bele a krémet, majd tegyük be a hűtőbe 3-4 órára. Ha megdermedt a krém, vegyük le a tortaformát, díszítsük tetszés szerint. Én a következőképp díszítettem. A maradék kb. 20 dkg gyümölccsel megszórtam a torta tetejét. A kimaradt tejszínhabbal a torta peremét megdíszítettem. A zselatinfixet 2,5 dl vízben feltettem főni 1 percre, majd 5-6 percig kevergettem, mire szépen lassan elkezdett sűrűsödni. Óvatosan a gyümölcsre borítottam. Vigyázzunk, nagyon gyorsan köt. Ha esetleg gyorsan beköt, nyugodtan vissza lehet melegíteni.