Eszkimókunyhók

Egy jópofa harapnivalót készítettem a minap a párom kérésére. Ezt pont kapóra jött, mivel a legutóbb készített amerikai csokis kekszből maradt pont annyi, amennyi ennek a sütinek az alapjához szükséges. Így csak ledaráltam, és máris kész volt a kekszes alaphoz a hozzávaló. (Keksz receptje: http://bakehouse.hu/recipe/amerikai-csokis-keksz-cookies-_x229.html) Nem mellesleg ez az alap már ízesített volt, így szinte csak folyadékot kellett hozzáadjak, hogy összeálljon. A receptben leírom azt a változatot amit én készítettem, és zárójelben megtalálható az alap verzió hozzávalói is. Bár megjegyzem, hogy érdemes elkészíteni ezt a cookies-t, mert isteni finom. A kókuszos résszel meggyűlt a bajom, de a végére csak összeállt a kép, hogy is lenne igazán jó. Az interneten olvasott sok-sok hasonló recept mind ugyanolyan rossz volt, mivel szétporlott a kókusz, nem áll össze rendesen. Míg rá nem találtam Gabriella receptjére.(itt található: http://gabicsek.blogspot.hu/2014/07/eszkimokunyhok.html) Kétkedve álltam neki a kókuszos rétegnek, mert ez sem tűnt az igazinak, de végül csak sikerült.

Hozzávalók

  • 30 dkg saját készítésű amerikai csokis keksz (vagy háztartási keksz)
  • (5 dkg porcukor ha háztartási keksszel készítjük)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál rumaroma
  • pár kanál tej, ha szükséges
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • kb. 5 dkg kókusreszelék

Elkészítés

A süti összeállításához egy citromfacsaróra lesz szükségünk, annak is a hátuljára. Egy folpack segítségével fogjuk elkészíteni a kunyhókat. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Első fázisban készítsük el a kókuszos réteget, mert annak egy picit hűlnie kell. A tejet melegítsük fel a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet. Sűrítsük be a liszttel a tejet, és keverjük hozzá a kókuszt. Próbáljuk meg eltalálni azt az állagot, ami nem porhanyós, de nem is nagyon nedves. Egy jó tanács Nektek. Én már nem először járom meg a nagyon apró szemű kókuszreszelékkel. Ha egy mód van rá, akkor inkább nagyobb szemcséjű reszelékkel dolgozzunk. Ha elkészültünk vele, picit hűtsük ki. Addig daráljuk le a kekszet, és adjuk hozzá a vajat, a kakaóport, a rumaromát. Ha valaki a háztartási keksszel készíti, akkor adni kell hozzá még 5 dkg porcukrot is. A tejjel óvatosan bánjunk, csak fokozatosan adjunk hozzá annyit, amennyit épp hogy felvesz. Vegyünk egy citromfacsarót. Fordítsuk meg, és egy folpack segítségével előtt a kókuszból nyomkodjunk bele félig, majd erre jön a kekszes réteg. Jó erősen nyomkodjuk le, hogy felvegye a citromfacsaró bordáit. Vegyük ki a folpack-ot, és húzzuk le a sütiről. Ugyanezzel a folpack-kal nyugodtan dolgozhatunk tovább. Még mielőtt mindenki azt gondolná, hogy nagyon macerás, (én is azt hittem) nem kell megijedni, mert az első két kunyhó után már nagyon könnyen fog menni.