Fehércsokoládés, epres mousse torta
Hideg téli vasárnapokon gyakran villan be a gondolat, hogy süssek valamit. Ilyenkor nyitom ki a hűtőt, fagyasztot, illetve a szekrényeket, hogy milyen alapanyagokból tudnék valamit készíteni. Ez a torta pont így készült el. Eper az esetek többségében mindig van a fagyasztóban több kg is, mivel szerintem az egyik legjobban felhasználható alapanyag, és személy szerint imádom. Fehércsokoládé legutóbb akciós volt, így raktároztam néhány táblát abból is. Ez a két hozzávaló volt a fix. Mivel gyakran készítek piskótás alapot, így akartam valami olyat, amit esetleg nem kell sütni. Keksz is mindig van itthon. Most épp almás fahéjas zabkeksz volt, amit kiegészítettem háztartási keksszel. (Ez normál zabkeksszel is elkészíthető.) Utána jöttem rá, hogy én ezeket a kekszes, vajas alapokat annyira nem kedvelem, mert amit eddig ettem az biztos, hogy nagyon kemény, vagy száraz volt. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha tennék bele egy kis baracklekvárt is. Így raktam bele azt is, el nem rontja. A krém nagyjából összeállt a fejemben. Míg hűltek a rétegek, ki kellett találjam, hogy mi lesz a tetején. Szembejött velem egy kis maradék olvasztott csokoládé előző napról, így jött az ötlet, hogy epret mártok a csokoládéba, és majd azzal fogok díszíteni. Nem kell megijedni a recepttől, azért ilyen hosszú, mert megpróbáltam a lehető legérthetőbb, legegyszerűbben leírni, hiszen sokan félnek a mousse-októl. Nem kell, mert nagyon egyszerű!
Hozzávalók
- 18 dkg almás zabkeksz
- 15 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál baracklekvár
- 2,5 dl habtejszín
- 20 dkg fehércsoki
- 2 evőkanál olaj
- 10 g étkezési zselatin
- 3 evőkanál víz
- 2,5 dl habtejszín
- 10 g étkezési zselatin
- 3 evőkanál víz
- kb. 80 dkg fagyasztott eper
- 6 kanál cukor
- 12 db eper
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál olaj
- 1 dl habtejszín
- 2,5 dl epervelő
- 10 g étkezési zselatin
- 3 evőkanál víz