Fehércsokoládés, epres mousse torta

Hideg téli vasárnapokon gyakran villan be a gondolat, hogy süssek valamit. Ilyenkor nyitom ki a hűtőt, fagyasztot, illetve a szekrényeket, hogy milyen alapanyagokból tudnék valamit készíteni. Ez a torta pont így készült el. Eper az esetek többségében mindig van a fagyasztóban több kg is, mivel szerintem az egyik legjobban felhasználható alapanyag, és személy szerint imádom. Fehércsokoládé legutóbb akciós volt, így raktároztam néhány táblát abból is. Ez a két hozzávaló volt a fix. Mivel gyakran készítek piskótás alapot, így akartam valami olyat, amit esetleg nem kell sütni. Keksz is mindig van itthon. Most épp almás fahéjas zabkeksz volt, amit kiegészítettem háztartási keksszel. (Ez normál zabkeksszel is elkészíthető.) Utána jöttem rá, hogy én ezeket a kekszes, vajas alapokat annyira nem kedvelem, mert amit eddig ettem az biztos, hogy nagyon kemény, vagy száraz volt. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne ha tennék bele egy kis baracklekvárt is. Így raktam bele azt is, el nem rontja. A krém nagyjából összeállt a fejemben. Míg hűltek a rétegek, ki kellett találjam, hogy mi lesz a tetején. Szembejött velem egy kis maradék olvasztott csokoládé előző napról, így jött az ötlet, hogy epret mártok a csokoládéba, és majd azzal fogok díszíteni. Nem kell megijedni a recepttől, azért ilyen hosszú, mert megpróbáltam a lehető legérthetőbb, legegyszerűbben leírni, hiszen sokan félnek a mousse-októl. Nem kell, mert nagyon egyszerű!

Hozzávalók

  • 18 dkg almás zabkeksz
  • 15 dkg darált háztartási keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 2,5 dl habtejszín
  • 20 dkg fehércsoki
  • 2 evőkanál olaj
  • 10 g étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 2,5 dl habtejszín
  • 10 g étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • kb. 80 dkg fagyasztott eper
  • 6 kanál cukor
  • 12 db eper
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl habtejszín
  • 2,5 dl epervelő
  • 10 g étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés

Legelső fázisként készítsük el az epervelőt a krémhez, illetve a tetejére. Ezt egyben készítettem, így a hozzávalóit a epres krémnél találjátok. Tegyünk fel 6 kanál cukorral 70 dkg epret főni. Víz nem kell hozzá, mivel a fagyasztott eper bőven enged ki annyi vizet, amennyi elegendő lesz. A maradék 10 dkg epret kockázzuk fel, ezt majd belekeverjük a krémbe. Ha megfőtt az eper, turmixoljuk le, és passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek majd bele a krémbe. Akit nem zavar, nyugodtan elhagyhatja ezt, és szeretem, ha szép homogén a krém, illetve a torta teteje is. Ebből a velőből vegyünk ki 2,5 dl-t, ami majd a tetejéhez fog kelleni. A maradék velőt hűtsük ki. Amíg hűl a velő készítsük el a torta alapját. A kekszeket daráljuk le, adjuk hozzá az olvasztott vajat, illetve a lekvárt. Sütőpapírral bélelt tepsiben oszlassuk el a kekszet, majd tegyük ki 10 percre hűtőbe. Vízgőz fölött olvasszuk meg a fehércsokoládét az olajjal, majd hűtsük picit vissza, hogy ne melegen kerüljön a krémbe. Ez idő alatt verjük fel a krémekhez a habtejszínt. Nyugodtan készítsük egybe, majd megfelezzük. 25 dkg habtejszínt (2,5 dl) vegyünk ki egy tálba, majd ha már picit visszahűlt a fehércsokit, keverjük össze. A maradék 25 dkg felvert habtejszínbe pedig öntsük bele a teljesen kihűlt epervelőt. (Ne a félretett 2,5 dl-t!) A fehércsokis réteghez márcsak a zselatin hiányzik. A 10 g zselatinra öntsünk 3 evőkanál hideg vizet, hagyjuk, hogy kb. 1-2 perc alatt megduzzadjon. Tegyük mikróba kb. 10-15 másodpercre, ezalatt az idő alatt feloldódik a zselatin, majd folyamatos kevergetés mellett hűtsük picit vissza, így nem lesz csomós a krémünk. Öntsük hozzá a fehércsokis krémhez, majd oszlassuk el a torta alapon. Tegyük hűtőbe kb. 20 percre. Addig állítsuk össze az epres krémet. Az epervelőt beleöntöttük a 25 dkg habtejszínbe, keverjük össze. Adjuk hozzá a már feldarabolt kb. 10 dkg epret. Végezzük el ugyanazt a zselatinos folyamatot, mint amit a fehércsokoládés krémnél is. Öntsük a fehércsokis rétegre. Nem kell megijedni, ez az epres krém sokkal lágyabb lesz, mint a fehércsokis, hiszen az epervelő folyékonyabbá tette a krémet. A zselatin meg fogja fogni. Pihentessük ezt is kb. fél óráig. Míg ez pihen, én elkészítettem a díszítést. Kitaláltam, hogy epret mártok csokoládéba. A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk meg az olajjal, majd forgassuk bele az epreket, és hagyjuk megdermedni rajta a csokit hűtőben. A korábban félretett 2,5 dl epervelőt vegyük elő. A 10 g zselatint ugyanolyan módon adjuk hozzá az epervelőhöz, mint a krémek esetében. Ezt a folyadékot öntsük rá a tortára. Nem kell félni, nem fogja felszedni az epres krémet, hiszem ez a velő addigra már teljesen kihűlt, és viszonylag sűrűbb is az átlag folyadékoktól. Hagyjuk dermedni további 1-2 órát, hogy teljesen összeálljon a tortánk. Végezetül vegyük le tortakarikát, majd 1 dl felvert habtejszínnel, illetve a csokiba mártott eperrel díszítsük azt.