Flódni

A kedvenc süteményem a flódni. Ez maga a tömör gyönyör. Diétázóknak igazi szénhidrát túladagolás. Azt nem mondom, hogy a leggyorsabb, és legolcsóbb édességről van szó, de a belefektetett munka és pénz mindenképp meghozza a gyümölcsét. Nincs rá jobb szó, minthogy fantasztikus.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kg reszelt alma
  • fahéj ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
  • 1 kis üveg sűrű szilvalekvár

Elkészítés

Mindenek előtt készítsük el a töltelékeket. Az almát reszeljük le, és ami nagyon fontos, hogy nyomkodjuk ki a levél, majd pároljuk meg a fahéjjal, illetve, ha szükséges adjunk hozzá cukrot is. Hagyjuk kihűlni. A mák és a dió hozzávalóit főzzük össze, ha sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá pici fehérbort. Állagra krémesnek kell lennie. Hűtsük ki ezeket is. A tésztához a vajat morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalók, és gyúrjunk belőle tésztát. Osszuk 5 egyenlő részre. Nem árt neki, ha pihennek egy fél órát. Béleljünk ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral. Nyújtsuk ki az első lapot. Az első réteg a párolt alma. Jön a második lap. Erre tesszük a mákos tölteléket. Nem fogjuk tudni kenni, így a kezünkkel oszlassuk el egyenletesen. Jöhet rá a 3. lap, majd erre a dió töltelék, amit szintén kézzel érdemes elegyengetni. A 4. lapra kenjük a sűrű szilvalekvárt, majd az 5. lappal fedjük be. Kenjük meg a tetejét tojássárgájával, majd szurkáljuk be egy villával egészen a tészta aljáig, hogy a hő távozni tudjon, és átsüljön. Körülbelül 160-170 fokos sütőben süssük 45-50 percig, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. Ne ijesszen meg senki az, hogy nem lesznek különváló lapok, ha megsült. ugyanis minden töltelék elég nedves, így maga a flódni is elég "szaftos" lesz. Javaslom a másnapi fogyasztást, mert kell egy pici idő amíg az ízek összeérnek, és a végeredmény az zseniális.