Francia mákos

Az a megtiszteltetés ért, hogy az egyik kedves barátnőm esküvőjére én készíthettem a süteményeket. Ez a könnyű, isteni mákos finomság is a sütemények között szerepelt. Végtelenül egyszerű elkészíteni, és elképesztően finom.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 6 db tojás
  • 22 dkg porcukor
  • 0,7 dl olaj
  • 4 evőkanál forró víz
  • 15 dkg mák
  • 22 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliapuding
  • 7 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csokoládé dara

Elkészítés

Legelső körben a krémhez készítsük el a pudingot, hogy had tudjon hűlni. A 2 csomag pudingot a 7 dl tejben megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. A mézes lapokhoz a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és tésztát gyúrunk belőle. Két lapba nyújtjuk és a gáztepsi hátoldalán sütőpapíron szép sárgára sütjük. A tepsi mérete nálam 40*27 cm volt kb. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert akkor törni fog. A mákos piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olajat, a forró vizet, a mákor és a sütőporral elkevert lisztet is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és lazán hozzákeverjük a tésztához. 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ezt a lapot is kihűtjük. Míg hűlnek a lapok, a krémet elkészíthetjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt pudingot. Végezetül összeállítjuk a süteményt. Az egyik mézes lapra rákenjük a krém felét, (hagyjuk egy keveset a tetejére is) majd erre helyezzük a mákos piskótát. Erre kenjük a maradék krémet, majd a második mézes lapot. Fedjük be a maradék krémmel, majd szórjuk meg tetszőlegesen. Én csoki reszeléket tettem rá.