Füstölt sajtos, vajas kifli

A sós sütemények készítése nekem is kihívást jelentenek. Sokan a sajtos pogácsa, sajtos rúd után már nem próbálkoznak más finomság elkészítésével. Nos, őszintén szólva, nekem is megvan mindkét sósból a tuti receptem, így gyakran nyúlok azokhoz. De szívesen próbálok ki új dolgokat. Ebben az esetben is így volt ez. Így utólag, ezt a finomságot inkább reggelire ajánlának egy isteni tejes kávéval, vagy teával. Péksütinek is abszolút mértékben megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 10 dkg puha vaj
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • kb. 8 dkg trappista sajt

Elkészítés

1 teáskanál cukorral langyosítsuk meg a tejet, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk picit felfutni. Amíg dolgozik az élesztő, a vajat morzsoljuk el a lisztben. Adjuk hozzá az élesztős tejet, a sót, a tojást, illetve a tejfölt is. Dolgozzuk könnyű tésztává. Keleszteni nem kell, nyújtsuk azonnal minél vékonyabb téglalappá. Kenjük meg a puha vajjal, majd 5-5 dkg reszelt sajttal szórjuk meg. Tekerjük fel, és konyharuha alatt pihentessük 30 percet. Ha megkelt, melegítsük elő a sütőt. Amíg a sütő melegszik, készítsük el a kifliket. Vágjuk középen ketté a feltekert rudat. Majd az egyik rudat nyújtsuk téglalappá, amilyen vékonyra csak lehet. Így a tésztánk vajas, füstölt sajtos lesz. 6 db háromszöget vágjunk belőle, majd a szélesebb végétől tekerjük fel. Formáljunk belőle kifli formát. Ugyanígy járjunk el a tészta másik felével is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojássárgáját keverjük el a tejjel, majd kenjük le a kifliket. Szórjuk meg reszelt trappista sajttal. (Ne tegyük túl szorosra a kifliket, mert duplájára fog nőni. A tetejére mindenképp csak trappista sajtot tegyünk, mert a füstölt megég rajta.) Sütőtől függően kb. 20-25 percig sütjük.