Gesztenyés, vaníliás torta
Ha születésnapra, névnapra, bármilyen eseményre vagyok hivatalos, akkor majdhogynem biztosan erre a tortára esik a választásom. Abszolút kedvenc a barátaim körében, és jómagam is nagyon kedvelem. Hihetetlenül mutatós, és a sok-sok finomságtól, ami belekerül, az ízé pazar. Senki ne ijedjen meg a sok hozzávalótól, illetve a pókháló mintától.
Hozzávalók
- 4 db tojás
- 4 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál holland kakaópor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl tej
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 10 dkg gesztenyemassza
- 15 dkg gesztenyemassza
- 4 evőkanál baracklekvár
- 2 evőkanál kakaópor
- 50 dkg keksz összetörve
- 3 dl tej
- 1/4 üvegcse rumaroma
- 10 dkg fehércsokoládé
- olaj
- csokimáz
- fél dl habtejszín
Elkészítés
A szokásos alap piskóta recept alapján 4 tojásos piskótát készítünk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ez idő alatt elkészítjük a krémet, amihez a pudingot a tejjel megfőzzük, majd ezt is langyosra hűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a gesztenyés, valamint a kihűlt pudingot. A kekszet klopfoló segítségével darabosra törjük, egy nagy tálba öntjük, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. A kihűlt piskótát kettévágjuk, majd visszatesszük a tortaformába. A krém felét egyenletesen eloszlatjuk a lapon, majd az összes kekszes tölteléket rátesszük a krémre. Erre jöhet a maradék krém, de egy kanálnyit hagyjunk meg. A krémre tegyük a félbevágott piskóta másik részét, majd kenjük meg a kihagyott krémmel. Vízgőz fölött olvasszuk meg a fehércsokit egy gondolatnyi olajjal, majd óvatosan oszlassuk el a tortánkon. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró a csoki, mert a krémet felszedi, és nem lesz olyan szép. Ha jól dolgoztunk, akkor szép fényes csokiréteget kapunk. Most következik a pókháló minta, ami természetesen elhagyható.
Készítjük csokimázat viszonylag sűrűbb állagúra, amit hűtsünk vissza. Töltsük egy erősebb zacskóba, ami habzsákként fog funkcionálni ebben az esetben. A zacskónk végére vágjunk pici lyukat. A torta közepétől indulunk. Készítsünk egyre nagyobb köröket, míg nem a torta széléhez érünk. Tortánkat osszuk 8 nagyobb részre egy fogpiszkáló segítségével, úgy, hogy a torta közepétől a csokit kihúzzuk a torta szélére. Ebből 8 nagy cikket készítsünk. Most jön a trükk. A 8 nagy cikket felezzük meg úgy, hogy mostmár a torta szélétől befelé húzzuk a vonalat. Tulajdonképpen el is készültünk a pókháló mintával.
Tegyük a tortánkat éjszakára hűtőbe, majd másnap reggel a fél dl habtejszínt verjük kemény habbá.együk le, és tetszés szerint díszítsük a tortánkat.