Hajdúsági brassói aprópecsenye

Az elnevezés onnan adódott, hogy a párom a Hajdúságból származik, és Ő általa ismertem meg a brassóinak ezt a változatát. Első hallásra picit furcsa volt, hiszen szabolcsi lányként a brassói egyet jelentett nekem a sütőben készült borsos, fokhagymás változattal. Az első kóstolás után ki kellett nekem is próbálnom, és ugyan más, mint amit én megszoktam, de valami elképesztően finom a zöldborsó találkozása a majorannával, és akkor a főtt, sült krumpliról ne is beszéljünk. 

 

Hozzávalók

  • 50 dkg sertéshús (sertés szűzpecsenye/comb/lapocka)
  • 1 dl olaj
  • 5 gerezd kisebb fokhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • majoranna
  • só, bors
  • burgonya

Elkészítés

A húst pirítsuk le az olajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. (Én sertés szűzpecsenyét használtam, ami rendkívül omlós, és nagyon hamar elkészül.) A majorannával nem érdemes spórolni, akár egy fél zacskó is mehet bele, nagyszerű ízt fog adni a zöldborsóval párosulva. Adjuk hozzá a zöldborsó, ami nem gond ha fagyasztott, hiszen, mire a zöldborsó megfő, addigra a húsunk is elkészül. Ha erősebb húsból készítjük, mint például sertés comb, vagy lapocka, akkor körülbelül a felénél adjuk hozzá a borsót. Pici vízzel öntsük fel, és a fedő alatt főzzük készre. (Főzés során folyamatosan pótoljuk a vizet, le ne égjen, de ne sok vízzel, mert a végeredményben ragu állagúnak kell lennie.)
Míg elkészül a hús, pucoljuk meg a krumplit, és vágjuk tetszőleges kockákra. Főzzük picit elő, majd bő olajban süssük aranybarnára. A krumplira halmozzuk az elkészült ragunkat.