Hamburger sült krumplival

Párom gyakran vágyakozik különböző gyorséttermekbe, így valamit ki kellett találjak ez ügyben. Nehogy már a mű vackot egye, így készítettem el a saját hamburger zsemlémet, illetve a hozzá tartozó hamburger húspogácsát is. A pogácsa receptjét, kitől mástól, mint Limarától kölcsönöztem, aki ismét nagyot alkotott. http://www.limarapeksege.hu/2009/06/hamburgerzsemle.html Pici krumplit is sütöttem hozzá, hogy meglegyen a gyorsétterem hangulat. Naná, hogy egy pohár cola is dukált mellé. Nagy volt az öröm. A pogácsák felét még nyersen lefagyasztottam, így bármikor elővehetem, ha hamburgerről álmodozunk.

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg görög natúr joghurt
  • 1 teáskanál só
  • 40 g olaj
  • +1 db tojás a lekenéshez
  • szezámmag
  • 20 dkg darált marhahús
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál ketchup
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kisebb fej lilhagyma apróra vágva

Elkészítés

A zsömléhez a tejet langyosítsuk fel a cukorral együtt, majd morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk meg egy kanál liszttel, majd futtassuk fel. Addig a többi hozzávalót mérjük egy tálba, majd ha felfutott az élesztős tej, öntsük hozzá. Dagasszuk be a bucit, majd kelesszük kb. fél óra alatt duplájára. Ha megkelt vágjuk 9 egyenlő részre (kb. 12 dkg), és formázzunk belőle zsemle formát, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Kelesszük ismét a duplájára. Kenjük le tojássárgájával, majd szórjuk meg szezámmaggal, ami természetesen elhagyható. Én a pogácsák felét ennél a fázisnál áttettem egy lapos kis tálcára, és betettem a mélyhűtőbe. Kb. másfél óra múlva átszedtem zacskóba, és a következő sütésig ott tárolom. A húspogácsához az összes hozzávalót jól elkevertem. Picit pihentettem, hogy az ízek összeérjenek. A húsból pogácsákat formázunk. Ugyan a képeken picit vastagabb pogácsák vannak, de próbáljunk meg ettől vékonyabbakat készíteni, mert sokkal jobban tudjuk majd fogyasztani. Legalábbis mi nők biztosan, a férfiaknak meg úgyis mindegy. Serpenyőben nagyon kevés olajon süssük jól át a húsokat. Nem baj, ha jobban megsül, ugyanis attól lesz igazán grillezett marhahús íze. Ha vastagabb pogácsát sütünk, akkor nagyon figyeljünk arra, hogy jól átsüljön. Míg sül a hús, addig süthetünk mellé sült krumplit is. A bucikat vágjuk ketté, és serpenyőben pirítsuk meg a belsejét, majd ízlés szerint töltsük meg a hamburgereket. Én tettem bele saláta leveleket, rá a húspogácsát, majd uborka, paradicsom, paprika, lilahagyma, ketchup, mustár, majd sült krumplival tálaltam. Ez valami zseniális.