Házi gesztenyepüré

Sokan szeretjük a gesztenyepürét. Sokan viszont csak a boltban kapható csomagolt változatot ismerik. Nagy hiba. Elkészítettem a gesztenyepüré házi változatát, ami fényévekre van a bolti ízétől és állagától egyaránt. Krémes állag, fantasztikus rumos gesztenye íz. Minimális munkával isteni különleges desszertet készíthetünk, amivel lenyűgözhetjük a családot, vagy a vendégsereget. Ugyan jóval költségesebb, mint az előre lefagyasztott püré, viszont az íze mindenért kárpótol.

Hozzávalók

  • 1 kg hámozott egész gesztenye (fagyasztott)
  • 1 db vaníliarúd
  • 5 evőkanál rum
  • 7 evőkanál vaníliás cukor
  • 1 dl tejszín
  • tej+víz

Elkészítés

A hámozott gesztenyét öntsük fel annyi tejjel, illetve vízzel, amennyi ellepi. A tej, víz aránya fele-fele legyen. Adjunk hozzá 2 evőkanál rumot, 1 vaníliarúd kikapart magját, és héját, illetve 3 evőkanál vaníliás cukrot. Tegyük fel főni kb. 40 percre. Arra figyeljünk, hogy a folyadék mindig lepje el a gesztenyét. Néhányszor keverjük meg. Ha megfőtt, szűrjük le. Adjunk hozzá 3 evőkanál rumot, 4 evőkanál vaníliás cukrot és 1 dl főzőtejszínt. Botmixer segítségével pürésítsük teljesen csomómentesre. Ha ezzel készen vagyunk, folpack-kal fedjük le, hogy ne száradjon meg a teteje. Hűtsük teljesen ki. Krumplinyomó segítségével tudjuk adagolni. Aki szeretné, le is fagyaszthatja.