Házi tartármártás
Aki egyszer elkészítő, tuti, hogy mindig ezt fogja használni salátákhoz, húsokhoz. Franciasaláta, krumplisaláta...számos saláta alapja lehet a tartár. A legfontosabb ennél a receptnél a türelem. Ha az nincs meg, akkor nem fogunk jó végeredményt elérni. Garantáltan megéri a fáradozást.
Hozzávalók
- 3 db tojássárgája
- 1 evőkanál mustár
- 3 dl étolaj!
- 3 evőkanál tejföl
- citromlé
- fehérbor
- porcukor
- só, bors
Elkészítés
A tojások sárgáját az 1 kanál mustárral kézi mixer segítségével kezdjük el habosítani. A legfontosabb lépés most következik. Az olajat az első 1-2 percben cseppenként adagoljuk hozzá a tojáshoz egy kiöntőből. Nagyon fontos, hogy ne öntsük. Ha látjuk, hogy kezd krémes állagot felvenni, akkor a lehető legvéknyabb sugárban adagoljuk tovább az olajat. Ez a folyamat elég időigényes, de a végeredmény mindenért kárpótol majd. Minden egyes tojás körülbelül 1 dl olajat vesz fel. A legfontosabb, hogy az olaj mindenképp étolaj legyen. Ne is próbálkozzunk olivaolajjal, mert nem lesz jó. A folyamat akár 10 percet is igénybe vehet. Mikor már az összes olajat hozzáadtuk, akkor mehet bele a 3 evőkanál tejföl. Ezután a savas hozzávalókkal kezdjük el ízesíteni, majd a porcukorral állítsuk be az ízét. Pontos mértéket nem írok, hiszen mindenki saját ízlésére készítse el, ki hogy szereti. Akkor jó, ha picit savanykásan édes. Ha elkészült tegyük hűtőbe.