Isler

Régóta el szerettem volna már készíteni ezt az islert, de valami miatt mindig halogattam. Talán a sütőm nem az igazi az ilyen jellegű sütikhez, de a hétvégén mégis megpróbáltam. Én leginkább baracklekvárral, illetve meggylekvárral szoktam készíteni, de ez tetszőlegesen variálható. Minél többféle lekvárt használunk, annál változatosabb.

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 17 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • pici só
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 15 dkg darált dió
  • lekvár ízlés szerint
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál étolaj

Elkészítés

A lisztet, porcukrot, sütőport, vaníliás cukrot morzsoljuk el a hideg vajjal. Majd adjuk hozzá a sót, a diót és a rumot is. Gyúrjunk belőle homogén tésztát. Nem kell pánikba esni, ha nem akar összeállni. Legyünk kitartóak, mert 1-2 percen belül a vaj elvégzi a dolgát, és hamar összeáll. Vágjuk kétfelé a tésztánkat, és nyújtsunk belőle vékony lapot. Szaggassuk ki egy 2 dl-es pohár segítségével a korongokat. Ebből az adagból nekem kb. 50 db korongom lett. Süssük készre 180-200 fokon, vigyázva arra, hogy ne süljön túl. Ha megsült, várjunk a kiszedéssel 1-2 percet, mert könnyen törik akkor még a tészta. Hűtsük ki teljesen. Töltsük be tetszőlegesen a korongokat, majd tegyük dobozba egy éjszakára, vagy kb. fél napra. A csokoládét gőz fölött olvasszuk meg az olajjal, majd mártsuk bele a korongokat. Dermedésig tegyük hűtőszekrénybe.