Kakaós csiga

Szeretjük a kelt tésztából készülő finomságokat. Így a vaníliás csiga után természetesen elkészült a kakaós változat is. Frissen a legfinomabb, így nem érdemes nagyon sokat csinálni belőle. Erre a fagyasztós technika a legjobb. Felvágjuk, lefagyasztjuk, majd amikor megkívánjuk, elővesszük és kisütjük.

Hozzávalók

  • 43 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • fél csomag friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 3 evőkanál kristálycukor + 1 teáskanál cukor
  • pici só
  • 8 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaó
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt, és a tészta hozzávalóiból dagasszunk tésztát. Ennél a sütinél, és azonnal kinyújtottam a tésztát, nem hagytam állni. A töltelékhez a porcukrot és a kakaót keverjük össze. A vajat olvasszuk meg. Nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, majd a felolvasztott vaj felével kenjük le a tésztát, hogy ráragadjon a kakaó. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket a tésztán, majd a kakaóra csorgassuk a megmaradt olvasztott vajat. Ez szintén ahhoz kell, hogy a tekerés közben összeragadjanak a rétegek. Tekerjük fel, és vágjuk tetszőleges vastagságúra. A csiga elejét érdemes a csiga alá hajtani. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük, majd hagyjuk kelni körülbelül fél órát. A hozzávalókból körülbelül 12-13 db csiga lesz. Ha valaki ennyit nem bír megenni frissen, akkor miután felvágta a csigát, érdemes 10 perc pihentetés után betenni a fagyasztóba, várni míg megdermed, kiszedni zacskóba, és bármikor elővehető, ha megkívánja a család. Míg kelnek a csigát, melegítsük elő a sütőt. Ha megkelt, süssük meg azokat lassú lángon.