Kakaós, csíkos kalács

Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az eddigi legjobb állaggú kalácsom. Még napokkal később is elképesztő puha, és könnyű az állaga. Ehető magában, vajjal, lekvárral, mézzel, kinek hogy szimpatikus.

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor a tejbe
  • 5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 8 evőkanál cukor a tésztába
  • pici só
  • 6 evőkanál tej
  • 3 evőkanál kakaópor

Elkészítés

Roppant egyszerű az elkészítése. A tejbe tegyük a 3 evőkanál cukrot, majd langyosra melegítjük. Morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A liszthez adjuk hozzá a 8 evőkanál cukrot, az olajat, illetve egy pici sót is. Dagasszuk be. Majd osszuk két egyenlő részre. Az egyik részhez adjuk a 6 evőkanál tejet, illetve a kakaóport. Jól dolgozzuk bele. Osszuk 2-2 részre mind a kakaós, mind a fehér tésztát. Nyújtsuk ki a fehér tésztát, majd erre helyezzük a szintén kinyújtott kakaós tésztát. Szorosan tekerjük fel. Csináljuk meg ugyanezt a másik két tésztával is. Kelesszük másfél órát. Sütés előtt kenjük le egy kevés olajjal a tésztákat. Süssük alacsony hőfokon készre.