Kandírozott narancsos túrótorta
A www.sutikbirodalma.hu -n találtam az alap ötletre, amit természetesen, mint minden mást a saját szájízemre formáltam. Ezúton is köszönöm Szandinak az ötletet, zseniális. A kandírozott narancs nálam természetesen házilag készült, aminek az elkészítését megtaláljátok az oldalon. Maga a torta rendkívül mutatós, és az íze egyszerűen zseniális. Ritkán dícsérek ennyire egy tortát, de ez minden várakozásomat felülmúlta.
Hozzávalók
- 3 tojás
- 3 kanál kristálycukor
- 2 kanál liszt
- 1 kanál kakaó
- 450 g túró
- 200 g porcukor
- 100 g fehér csokoládé
- 1 citrom reszelt héja
- 1 narancs reszelt héja
- házi kandírozott narancs ízlés szerint
- 3 dl habtejszín
- fél dl narancslé
- 10 g zselatin
- 1 dl víz
- 5 dl narancslé
- 16 g zselatin
- 10 dkg étcsoki
- pici olaj
- fél dl habtejszín
- 50 g csokoládé
- házi kandírozott narancs
Elkészítés
A piskótánkat készítsük el az alap piskóta recept alapján, amit megtaláltok az oldalon. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt rakjuk vissza a tortaformánkba. Jöhet a túrókrém elkészítése. Ehhez a túrót a porcukorral, a narancshéjjal, citromhéjjal és a házilag elkészített kandírozott naranccsal keverjük össze. Gőz fölött olvasszuk meg a fehércsokit, és ezt is adjuk hozzá a túrós keverékhez. A habtejszínt verjük fel, és forgassuk szintén a túróhoz. Mehet bele a narancslé is. Osszuk két egyenlő részre. Fél dl forró vízben olvasszunk fel 5 g zselatint. Adjunk hozzá pár kanál krémet, és kavarjuk csomómentesre, majd öntsük a krémhez, és forgassuk össze. Egyenletesen osszuk el a piskótán és tegyük hűtőbe körülbelül 1 órára.
A narancszseléhez forrósítsuk fel a narancslevet és adjuk hozzá a zselatint, majd kavarjuk csomómentesre, óvatosan öntsük rá a megdermedt krémre. Tegyük vissza a hűtőbe, addig amíg a zselé meg nem köt rajta. Ez körülbelül 45 perc. A maradék túrókrémnél ugyanazt hajtsuk végre, mint legelőször. Öntsük rá óvatosan a narancszselére. Körülbelül 1 órára tegyük hűtőszekrénybe.
A díszítéshez szükséges csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, majd sütőpapírra vékonyan kenjük el, és jelöljük be a háromszögeket. Míg meleg a csoki, aprítsunk rá házi kandírozott narancsot, és mehet is a hűtőbe 10 percre. Amint megszilárdult, felválik a sütőpapírról.
Az étcsokoládét gőz fölött pici olajjal olvasszunk fel és öntsük óvatosan a torta tetejére. Hagyjuk teljesen megdermedni. Miután megdermedt vegyük le a tortaformát. A habtejszínt verjük keményre, és a díszítéshez tegyünk a torta szélére kis kupacokat, amire tesszük a csokoládé háromszögeket.