Karácsonyi keksz

A mézeskalácshoz nagyon hasonló ez a karácsonyi finomság, mégsem teljesen ugyanolyan. Őszintén szólva én ezt jobban kedvelem, mint a hagyományos mézeskalácsot, mert valamivel különlegesebb íze van. Picivel keményebb, mint az oldalon található mézeskalács, de talán pont ettől jobb is. Aszalt gyümölcsökkel szoktam feltúrbózni, mert nagyon jó ízt ad neki. Kerül rá aszalt sárgabarack, aszalt meggy, aszalt vörösáfonya, de akár aszalt szilva is mehet rá nyugodtan. Egyrészt picit meg is puhítja a kekszet, másrészt nagyon jól feldobja. Ha jobban belegondolok, akkor akár év közben is bátran elkészíthető, mert mennyei az íze.

Hozzávalók

  • 50 dkg méz
  • 18 dkg vaj
  • 57 dkg liszt
  • 25 dkg darált dió
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 narancs reszelt héja
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • kandírozott narancshéj

Elkészítés

A vajat a mézzel melegítsük össze, majd hagyjuk kicsit visszahűlni. Addig a lisztben keverjük el a diót, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a citrom, illetve a narancs reszelt héját, valamint ízlés szerint adjuk hozzá az apróra vágott kandírozott narancsot is. Természetesen ez elhagyható, de nagyon jó ízt ad neki, nem érdemes ezen spórolni. Ha kihűlt a vajas méz, öntsük hozzá a liszthez, és adjuk hozzá a tojásokat is. Amennyiben valakinek nem állna össze a tészta 1-2 perc gyúrás után, nyugodtan adhat hozzá pici tejet is. Ez főleg méz függő, nekem nagyon jó állaga lett ezzel a mennyiséggel. Ha összeállt a tészta, rakjuk kb. fél órára hűtőszekrénybe, hogy jobban tudjunk dolgozni vele. Én réteslisztet használtam a nyújtáshoz, így nem ragadt oda, és plusz lisztet sem vett fel a tészta. Nyújtsuk kb. fél ujjnyi vastagra, majd tetszőlegesen szaggassuk a tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben süssük pár perc alatt készre. Ha már elkezd barnulni az alja, akkor már jó.