Karamellás túrótorta (sütés nélküli)

Hálás köszönet a torta ötletért a Sütik Birodalma oldal készítőjének, Szandinak. Már nem első alkalommal készítek tőle tortát, és eddig mindig tökéletes lett a végeredmény. Az esetek többségében picit átalakítom az alap receptet. Így történt ez most is.

Hozzávalók

  • 30 dkg darált keksz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl tej
  • 23 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 17 dkg sós mogyoró
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj
  • 45 dkg túró
  • 10 dkg tejföl
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 teáskanál étkezési zselatin
  • 3 evőkanál víz
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj
  • 0,9 dl habtejszín

Elkészítés

A darált kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat, a kakaóport, a baracklekvárt illetve a tejet. Dolgozzuk össze. Sütőpapírral bélelt tortaformába nyomkodjuk a kekszet úgy, hogy a tortaforma oldalára is jusson. Rakjuk hűtőbe addig, amíg a karamell elkészül. A cukrot kezdjük el megolvasztani. Amikor már teljesen elolvadt a cukor, adjuk hozzá a vajat, illetve a tejszínt. Forraljuk simára, majd keverjük bele a mogyorót. Öntsük a kekszre. Hűtsük addig, amíg meg nem dermedt a karamell. A csokis réteghez a csokoládét az olajjal vízgőz fölött olvasszuk meg, majd kenjük a megdermedt karamellre. Szintén hűtsük dermedésig. A túrót keverjük össze a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tejföllel. Aki esetleg krémesen szereti a túrót, nyugodtan menjen át rajta botmixerrel, én is ezt tettem. A habtejszínt verjük kemény habbá. A zselatin duzzasszuk meg a vízzel, majd melegítsük langyosra. Adjunk ehhez 2 evőkanál felvert tejszínt, majd jól elkeverve adjuk hozzá a többi tejszínhez. Ezt a zselatinos tejszínt jól keverjük el a túróval, majd öntsük rá a megdermedt csokoládéra. Tegyük hűtőbe 10-15 percre. A tetejére a csokoládét gőz fölött kezdjük el olvasztani. Ha már megolvadt, adjuk hozzá a vajat is. Egy kis tálkába melegítsük langyosra a tejszínt. Adjuk fokozatosan a csokoládéhoz. (Gyönyörű tükrös csokoládét kell kapjunk, ami rendkívül krémes állagú. Szerintem a legjobb az ilyen jellegű tortákra. Én már régóta keresem ezt az állagot, és most végre megtaláltam.) Borítsuk óvatosan a torta közepére, és oszlassuk el egyenletesen. Úgy a legegyszerűbb, hogy a tortaformát minden irányba elkezdjük mozgatni, mintha palacsintát sütnénk. Vigyázzunk, hogy ez a csokoládé langyos legyen, nehogy felszedje a túrót. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.