Kenyérlángos

Bátran mondhatom, hogy isteni ez a kenyérlángos, és a recept is tökéletes, ami sajnos nem az én érdemem. Limarától vettem az ötletet. Ő aztán nagyon érti a dolgát. Az eredeti receptet itt találjátok: http://www.limarapeksege.hu/2009/01/tki-pompos-vagy-langall.html Ahogy megszokhattátok, picit módosítottam rajta, de még így is nagy köszönet Limarának. Bátran keressétek fel az oldalát, én imádom.

Hozzávalók

  • 1 közepes burgonya
  • 2,5 dl víz
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 50 dkg kenyérliszt/búzaliszt
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 35 dkg tejföl
  • 4 g fokhagyma
  • só, bors
  • 5 dkg reszelt trappista sajt
  • 1 fej lilahagyma
  • 10 dkg házi füstölt kolbász
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna

Elkészítés

A tésztához a krumplit főzzük meg, majd törjük össze és hűtsük ki. A hozzávalókból dagasszunk tésztát, majd körülbelül 40 perc alatt kelesszük a duplájára. Míg kel a tészta, vágjuk fél karikára a kolbászt, és serpenyőben süssük meg kicsit, hogy a zsírja kisüljön. Én apukám házi füstölt kolbászát, és szalonnáját használtam, de természetesen tökéletes a bolti verzió is. Ajánlom a füstölt kolozsvári szalonnát, vagy aki lightosabbat szeretne, annak a bacon-t. Kockázzuk fel a szalonnát, vágjuk karikára a lilahagymát. A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát és a sajtot, majd sóval, borssal ízesítsük. Ha megkelt a tészta, akkor a gáztepsinket sütőpapírral béleljük ki és oszlassuk el a tésztát. Kicsit más állaga van mint a hagyományos kelt tésztának, sokkal jobban lehet kézzel formázni, így nyújtófára sem lesz szükségünk. Kenjük meg jó vastagon a tejföllel, majd a lilahagyma karikákkal, kolbásszal és a szalonnával. Hagyjuk pihenni 10-15 percet, majd kb. 200 fokos sütőben süssük fél órát, vagy annyit, ameddig át nem sül. Isteni finom.