Lángos

Minden nagyobb rendezvényen megkívánjuk a lángost, így meg kellett tanuljam ezt is. Nem fukarságból mondom, de nem vagyok hajlandó 700 Ft-ot fizetni egy lángosért, ami ráadásul nem is biztos, hogy finom. Ennyiért bőven jól lakik a család, sőt még másnapra is marad 1-2 db.

Hozzávalók

  • fél kg kenyérliszt (BL80)
  • 3 dl kefir
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg a cukorral, majd adjuk hozzá az élesztőt. Futtassuk fel. Míg ez megtörténik, a többi hozzávalót mérjük egy tálba. Természetesen, ha nincs kenyérlisztetek, nyugodtan használhatjátok a sima fehér lisztet is. Ha kész az élesztő, nincs más dolgunk, mint könnyű tésztát dagasztani. Nem kell meglepődni, ugyanis a kefirtől picit lágy lesz a tészta, adjunk még hozzá érzésre lisztet, hogy ne ragadjon a deszkához. Amennyi lángost szeretnénk kisütni, annyi gombócot csináljunk. Én 15 dkg-os golyókat csináltam, amit megformáztam, majd kb. 20 percet hagytam kelni. A többi tésztát, olajozott tányéron, zacskóval lefedve betettem a hűtőbe, így nem fog túlkelni, és még másnap is tudok szaggatni belőle. Miután megkeltek a tészták, egyesével bő olajban kisütöttem. Ízlés szerint ízesíthetjük. Nálunk a sajtos tejfölös a tuti befutó.