Lasagne

Ez a lasagne recept nem épp a leggyorsabb és nem is legolcsóbbak közé tartozik, de mindenképp érdemes egyszer kipróbálni. Az eredeti bolognai ragut készítettem el ennél a lasagne-nál, de persze, akinek van jól bevált, gyorsabb receptje, nyugodtan készíthető azzal is. Ebben az esetben legalább 2 órán keresztül kell a ragut főzni. Érdemes előre elkészíteni, és fagyasztóban tárolni, hogy már csak össze kelljen állítani a tésztát.

Hozzávalók

  • fél dl olaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller (angol zeller)ú
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 80 dkg sertés darált hús
  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 3 dl vörösbor
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • oregano
  • bazsalikom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél kg lasagne tészta
  • 40 dkg trappista sajt
  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg liszt
  • 1 liter tej
  • só, bors
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

A hagymát vágjuk apróra, és pirítsuk le az olajon. A zellerszárat vágjuk vékony darabokra, a sárgarépát nagy lyukú reszelőn reszeljük le, majd adjuk mindkettőt a hagymához. Mehet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítsunk le. Adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük rá a bort, illetve annyi vizet amennyi ellepi, majd öntsük bele a sűrített paradicsomot. Semmi más dolgunk nincs, mint türelmesen várni, hogy elkészüljön. Ez körülbelül 2 órát vesz igénybe. Ez idő alatt folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet. Miután késznek ítéljük meg, öntsük hozzá a 2 dl tejet, és azt is pároljuk el róla. Míg fő a ragu, nyugodtan készítsük el a mártást. A besamelhez olvasszuk fel a vajat, és futtassuk fel a lisztet rajta, de vigyázzunk, hogy ne kapjon színt. A tejet forrósítsuk fel, majd fokozatosan adagoljuk a vajas liszthez. Főzzük kevergetés mellett addig, amíg be nem sűrűsödik. Adjunk hozzá sót, borsot, illetve őrölt szerecsendiót. Ha minden hozzávalóval elkészültünk, nincs más hátra, mint összerakni a lasagne-t. Egy tepsit kenjünk ki olajjal, majd fedjük be a nyers lasagne lapokkal. Nincs szükség előfőzésre, tökéletesen megpuhul a sütés alatt. Arra figyeljünk, hogy a lapok ne fedjék egymást, mert akkor nem fog tudni megfőni. A tésztára rakjunk besamelt úgy, hogy minden napot elfedjen, majd kanalazzunk rá a raguból. A trappistát reszeljük le, és szórjunk a húsra belőle. Jöhet még egy sor lasagne, rá a besamel, hús, sajt. Végül tészta. A megmaradt besamelt és a húst keverjük össze, ezzel fedjük be a tésztát, és szórjuk meg egy jó nagy adag sajttal. Előmelegített sütőben süssük körülbelül 45-50 percig, vagy ameddig meg nem puhult a tészta. (Nem fog elfogyni az összes tésztalap, viszont 25 dkg-os kiszerelés nem lenne elég.)