Lekváros bukta

Régóta szemeztem már a lekváros buktával, és a hétvégén úgy döntöttem, hogy el is készítem. Ki mástól vettem volna a receptet, mint a kelt tészták királynőjétől, Limarától. Most sem csalódtam, tökéletes buktáim lettek. A megadott mennyiség 9 db buktához elegendő.

Hozzávalók

  • 35 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • pici só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1,3 dkg friss élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • szilvalekvár
  • 1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk el benne egy kiskanál cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Letakarva futtassuk fel 10 perc alatt. A liszthez adjuk a cukrot, pici sót és a tojásokat. Ha felfutott az élesztő, adjuk a liszthez, majd kezdjük el dagasztani. Fokozatosan adjuk hozzá a megolvasztott vajat. Szép sima felületű tésztát kell kapjunk. Kelesszük 30-35 perc alatt duplájára szobahőmérsékleten. Ha megkelt, nyújtsuk kb. 1 cm vastagra, majd osszuk 9 egyenlő részre. Töltsük meg ízlés szerint sűrű lekvárral. Én a kocka két oldalát behajtottam, és úgy tekertem fel a buktát, így biztosan nem folyik ki a lekvár. Rakjuk tepsibe egymás mellé a buktákat, és kelesszük további 15 percig. Sütés előtt kenjük le a tetejét tojással, majd közepes hőfokon süssük készre.