Madártej

Egyik személyes nyári kedvencem a madártej. Ha őszinte akarok lenni, akkor a téli is. Mi ennek az oka? Körülbelül 20 perc alatt készen van, és isteni finom. Picit másképp készítem, mint mások. 

Hozzávalók

  • 1 liter tej
  • 1 vaniliarúd
  • 5 db tojás
  • 7 kanál cukor 
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csapott kiskanál vaníliapuding

Elkészítés

Lassú tűzön tegyük fel melegedni a tejet a vaníliarúd kikapart magjával, és héjával együtt. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgájához adjunk 5 kanál cukrot, valamint a vaníliás cukrot, majd kézi mixer segítségével verjük habosra. Tegyük bele a pudingport, majd a meleg tejből egy merőkanálnyit adjunk a tojásos keverékhez, hogy a hő kiegyenlítődjön. Ezt is jól keverjük el. Ezután a biztonság kedvéért én szűrőn keresztül adom a tejhez a tojássárgájás keveréket, ha esetleg a tojás sárgája mégis kicsapódna, akkor ne legyen csomós a madártej. Ha ezzel megvagyunk, folyamatos kevergetés mellett főzzük készre. Miután újra felfőtt a tej, már készen is van. 
Most következik a tojásfehérje. Kézi mixerrel kezdjük el felverni a tojások fehérjét. Félkemény állapotban adjuk hozzá a maradék 2 kanál kristálycukrot, és verjük fel egészen keményre. Sokan a meleg tejbe szaggatják ezt, én viszont mikróban készítem el, így egyrészt nem fő el sok tej, másrészt a tejünk nem lesz fehérje darabos, így átszűrnünk sem kell, ennek köszönhetően szép állaga lesz a tejnek. 
Vegyünk egy lapos tányért, ami befér a mikróba is. Kanál segítségével formázzunk ízlés szerint habokat, és tegyük a tányérra. Arra kell figyelni, hogy a mikróban duplájára fog nőni a hab, így egy tányérra kb. 6 db habnál többet ne tegyünk, mert nem lesz helye megnőni. Ezt a tányért tegyük 1 percre a mikróba. Ezt a folyamatot ismételjük meg addig, amíg el nem fogyott a fehérjehabunk. Én általában egy tálba szedem az elkészült habot, és ráöntöm a még meleg tojássárgájás tejet, így nem fognak kiszáradni a habok sem. Ínyencek rumba áztatott mazsolával is ehetik.