Máglyarakás

Nagyon szeretem a modernebb desszerteket, de azért lássuk be, nagymamáink korát nehéz überelni, ha igazán kiadós és finom süteményt szeretnénk az asztalra varázsolni. A máglyarakás az igazi régi időket idézi fel. A klasszikusok közül az egyik kedvencem.

Hozzávalók

  • 75 dkg fonott kalács
  • 7dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 7 db tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 kg alma
  • fahéj
  • baracklekvár

Elkészítés

Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre. 5 dkg vajat olvasszunk fel, majd rakjuk hozzá az almát, ízlés szerint fahéjjal ízesítsük, ha szükséges akkor adjunk hozzá még kristálycukrot. Pároljuk puhára. A fonott kalácsot vágjuk nagyobb kockákra. A tejet a maradék vajjal, a citromhéjjal feltesszük melegedni. Míg a tej melegszik, a tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd a felmelegedett tejhez öntjük. Az tejes keveréket az összevágott kalácsra öntjük. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a kalács felét elosztjuk a tepsi alján. A tésztán osszuk el a párolt almát, majd kenjük meg baracklekvárral, végül fedjük be a maradék kaláccsal. Előmelegített sütőben körülbelül 30 percig süssük. 4 kanál cukorral verjük kemény habbá a tojások fehérjét, majd egyengessük el a tészta tetején. Süssük további 10 percig.