Mákos zserbó

Azt tudni kell rólam, hogy nem szeretem a mákot. Vannak persze kivételek, mint pl. a flódni, valamint ez a finomság. De hát ki tudna ellenállni a házi szilvalekvárnak és a máknak? Én sem tudok.

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg puha zsír
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 5 g élesztő
  • fél dl tej
  • 1 ek. tejföl
  • fél kiskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg házi sűrűbb szilvalekvár
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 pici fahéj
  • 4 evőkanál méz
  • 10 dkg ét/fehércsoki
  • pici olaj

Elkészítés

A lisztet morzsoljuk el a zsírral. Az élesztőt oldjuk fel a tejben, majd a többi hozzávalóval együtt adjuk a liszthez. Dolgozzuk jól ki, majd osszuk 3 egyforma részre. Sütőpapírral kibéleltem egy 22*27 cm-es tepsit. Majd az első lapot megkentem a szilvalekvár felével. Közben a mákot összekevertem a porcukorra, a citromhéjjal és a pici fahéjjal. Rászórom a mák felét a lekvárra, majd 2 evőkanál mézzel megcsorgatom a mák tetejét, hogy a következő réteg tészta ne váljon el a tölteléktől. Ugyanezt megismétlem újra. Villával szúrkáljuk be a tésztát, hogy a gőz távozni tudjunk, és a tésztánk könnyebben átsüljön. Előmelegített sütőben süssük meg a zserbót. Hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt a tetejét vonjuk be tetszőlegesen tortabevonóval. Én fehércsokit használtam.