Málnatorta

Az erdei gyümölcstorta mintájára készítettem el ezt az isteni finom málnatortát, annyi különbséggel, hogy csak málnát használtam mind a krém ízesítésére, mind pedig a torta díszítésére. 50 éves szülinapra készült, így nagy volt az izgalom első körben, hogy sikerül -e, másrészt, hogy fog -e ízleni az ünnepeltnek. A visszajelzések alapján el voltak ájulva a tortától. Mondjuk az összeállításnál már éreztem, hogy nagyon ütős lesz, de azért mégis kicsit izgulok ilyenkor, főleg, hogy mindig szívvel lékekkel készítem. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • 20 dkg eperlekvár
  • Kb. 70 dkg málna (fagyasztott is jó)
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 csomag étkezési zselatin
  • 1,5 dl tej
  • kb. 20 dkg málna
  • 1 csomag zselatinfix
  • 2,5 dl víz

Elkészítés

A krémhez készítsünk gyümölcsvelőt, amihez 30 dkg gyümölcsöt tegyünk fel főni 2 evőkanál kristálycukorral. Ha puhára főtt, botmixerrel pépesítsük, majd szitán paszírozzuk át. (Ez azért is fontos, hogy ne maradjon benne a gyümölcs magja.) Ebből egy sűrű gyümölcsvelőt fogunk kapni. Hűtsük ki. A torta oldalához süssünk 4 tojásból piskótát a megszokott módon egy téglalap alakú tepsibe, hűtsük ki, majd eperlekvárral töltsük meg. Ha ezzel megvagyunk, ugyanezt ismételjük meg 3 tojásból tortaformában. Míg hűlnek a piskóták, készítsük el a krémet. A mascarponét keverjük el a porcukorral, illetve a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a kihűlt gyümölcsvelőt. A habtejszínt verjük keményre, majd adjuk a 3/4-ét a krémhez. A maradék később jó lesz a díszítéshez. A tejet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. A krémből adjunk a zselatinhoz 2 evőkanállal, jól keverjük el, majd öntsük a krémhez. Végül keverjünk a krémbe kb. 20 dkg gyümölcsöt. Állítsuk össze a tortánkat. A kerek piskótát tegyük a tortaformába, majd a tekercset vágjuk vékony szeletekre, és béleljük ki a tortaforma peremét. (Nekem maradt egy kis eperlekvárom, így a maradékot rákentem a torta aljára.) Öntsük bele a krémet, majd tegyük be a hűtőbe 3-4 órára. Ha megdermedt a krém, vegyük le a tortaformát, díszítsük tetszés szerint. Én a következőképp díszítettem. A maradék kb. 20 dkg gyümölccsel megszórtam a torta tetejét. A kimaradt tejszínhabbal a torta peremét megdíszítettem. A zselatinfixet 2,5 dl vízben feltettem főni 1 percre, majd 5-6 percig kevergettem, mire szépen lassan elkezdett sűrűsödni. Óvatosan a gyümölcsre borítottam. Vigyázzunk, nagyon gyorsan köt. Ha esetleg gyorsan beköt, nyugodtan vissza lehet melegíteni.