Meggyes pite

Ha nyár, akkor mindenképp el kell készülnie nálunk az elmaradhatatlan meggyes pitének. Mi ezt leginkább zsíros tésztával készítjük, de akár a hagyományos pite tésztával is könnyen elkészíthető. Bajban leszek a meggyes töltelék leírásánál, hiszen minden meggy más és más. Éppen ezért a meggy töltelék hozzávalói csak irányadóak. Illetve mindenki saját ízlése szerint ízesítse.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg hideg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 db tojás
  • csipet só
  • 1 kg kimagozott meggy
  • kb. 15-20 dkg cukor
  • 10 dkg búzadara
  • mokkáskanál fahéj

Elkészítés

A lisztet a porcukorral, sóval, sütőporral elkeverünk, majd elmorzsoljuk benne a hideg zsírt. Nagyon fontos, hogy hideg legyen, mert akkor nem lehet majd dolgozni a tésztával. Hozzáadjuk a tojásokat, illetve a tejfölt is. Osszuk két egyenlő részre. A kimagozott meggyet a lehető legjobban nyomkodjuk ki. Adjuk hozzá a cukrot és a búzadarát is. Sütőpapírral bélelt tepsibe nyújtsuk ki a tészta felét, majd erre tegyük a meggyes tölteléket. Fedjük be a másik lappal. Szúrkáljuk meg a tészta tetejét, majd süssük készre 180 fokon.