Mézes, pikáns csirkeszárnyak thai pirított zöldséges spagettivel

Imádom a kínai, közel-keleti ízvilágot. A csípős dolgokkal már kevésbé vagyok megbarátkozva, így félve kezdtem el az étel elkészítését. Ezután az lett a végeredmény, hogy pikánsabb lett a kelleténél, de annyira ízletes lett az összhatás, hogy még is vállaltam belőle egy jó adagot. A spagetti viszont abszolút kedvenc, és baromi könnyű elkészíteni.

Hozzávalók

  • 14 db csirkeszárny
  • 6 evőkanál ketchup
  • 6 evőkanál méz
  • 1 dkg gyömbér
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 kiskanál Erős Pista
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • só, bors
  • 1 db cukkini
  • fél padlizsán
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 db sárgarépa
  • negyed db zellergumó
  • fél dl olivaolaj
  • só, bors
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 csomag spagetti tészta

Elkészítés

A csirkeszárnyakat érdemes előző nap bepácolni, és hűtőben állni hagyni. (Én a pácolás után rögtön sütöttem, és még így is fantasztikus lett, hát még ha előző nap elkészítettem volna.) A pácoláshoz nincs más dolgunk, mint a hozzávalókat összekeverni, és a besózott, borsozott csirkeszárnyakat megforgatni a pácban. Én a szárnyaknak a hegyét levágtam, de aki szereti azt is, nyugodtan rajta hagyhatja. Miután ezzel megvagyunk, rakjuk sütőbe alufólia nélkül közepes hőfokon. (Lehetőleg olyan tepsit válasszunk, amit nem sajnálunk, ugyanis a sütés eléggé megviseli, ha értitek mire gondolok. Tapasztalatból mondom.) Süssük addig ezen a közepes hőfokon, míg a szárnyak meg nem puhulnak, át nem sülnek. Közben időnként forgassuk meg azokat. Ekkor még folyékony állagú lesz a mézes mártás, viszont ahogy sül, úgy éri el a megfelelő állagot. Mikor már úgy érezzük, hogy megsültek a szárnyak, tekerjük fel a sütőt magasabb hőfokra, és süssük addig, amíg a rá nem pirul a mártás a húsra. Ekkor már szinte ilyen ragacsos állagú lesz, ami tökéletes ebben az esetben. Míg sül a hús, vágjuk fel a zöldségeket apró csíkokra, majd kezdjük el pirítani az olivaolajon, sózzuk, borsozzuk. Míg pirulnak a zöldségek főzzük meg a spagettit sós vízben. Ha kellőképpen lepirult a zöldség, -azaz még picit roppanós-, adjuk hozzá a balzsamecetet, meg a szójaszószt, illetve a spagettit. Forgassuk jól össze, majd pirítsuk további 5 percig. El is készültünk ezzel a különleges étellel. Az biztos, hogy nagy kedvenc lesz a családnak, ha egyszer elkészítitek.