Mézeskalács

Életemben először sütöttem mézeskalácsot. Soha nem volt nálunk szokás sütni, de valószínű, hogy csak azért, mert soha nem ettem igazán finomat. Így gondoltam nekiveselkedek idén, és megpróbálom elkészíteni. Milyen jó döntés volt. Már az illata is mennyei volt, és akkor még nem is kóstoltam. Isteni finom, nem kell pihentetni, azonnal puha. A mennyiségből nekem 50 db pihe puha kalácska lett. (Viszonylag nagy formáim vannak.) A cukormáz csak hab a tortán. Én csak pár darabot díszítettem ajándékba, mert nem vagyok nagy cukormáz rajongó.

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 1 dl méz
  • 1 db tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés

A liszthez adjuk hozzá a porcukrot, szódabikarbónát, fűszerkeveréket. Morzsoljuk el benne a vajat, majd adjuk hozzá a tojást, illetve a mézet is. Nem kell megijedni, hogy nem fog összeállni, gyúrjuk türelmesen 1-2 perc után össze is áll a tésztánk. Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk. Vigyázzunk, mert a tésztánk igen ragadós, lisztezzünk rendesen. Érdemes két részletben nyújtani. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 8 percig. Semmiképp se süssük tovább, mert meg fog száradni. Nagyon puhának fog tűnni, de mire kihűl pont jó lesz. Hűtsük ki teljesen. A cukormáz természetesen elhagyható, én sem preferálom annyira. A tojásfehérjét kezdjük el felverni, majd fokozatosan adjuk hozzá a keményítővel elkevert porcukrot, illetve adjuk hozzá a citromlevet is. Keverjük addig, amíg kemény nem lesz, de még picit folyik. Erős zacskóba töltsük, és pici lyukat vágjunk a végére. Tetszőlegesen díszítsük a mézeskalácsokat.