Narancsos trüffeltorta

Születésnapomra készítettem ezt a torta. Az alap ötlet a kedvenc cukrászdám ugyanezen névvel ellátott tortája volt. Ugyan nem vagyok nagy csokoládé fan, de ez mégis nagy kedvencem lesz. A narancs ízzel kiegészítve igazán különleges. Azt nem mondom, hogy a legolcsóbb desszertek közé tartozik, de egyszer mindenképp ki kell próbálni. Ne sajnáljuk a minőségi alapanyagokat hozzá.

Hozzávalók

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 kanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 4-5 db narancs "héja"
  • 4 evőkanál cukor
  • víz
  • 65 dkg legalább 60%-os étcsokoládé
  • 6,5 dl 30-35%-os habtejszín
  • 2 db nagyobb narancs reszelt héja
  • 1 db narancs leve
  • kandírozott narancshéj
  • 1 db vaníliarúd
  • 20 dkg tejcsokoládé
  • fél dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • kakaópor, dió

Elkészítés

A torta elkészítése 2 napot vesz igénybe. A krémet, illetve a golyó alapján előző este kell elkészíteni. A krémhez a csokoládét, a vaníliarúd kikapart magját, illetve a tejszínt vízgőz fölött addig melegítjük, amíg a csokoládé teljesen meg nem olvad. Levéve a vízgőzről reszeljük bele a megmosott narancs héját, majd facsarjuk bele a narancs levét. Semmi más dolgunk nincs ezután, minthogy hűtőben másnapig pihentessük. Ezután csináljuk meg a golyónak a csokoládémasszát. A csokit, a vajat és a tejszínt gőz fölött melegítsük össze, és szintén hűtsük ki teljesen. Érdemes szintén előre dolgozni a kandírozott naranccsal is.Vegyük 4-5 db narancs héját. A legfontosabb előkészület, hogy a héjat le kell tisztítani. Mégpedig annyira, hogy a fehér része eltűnjön. Ez lesz a legidőigényesebb, és legmacerásabb is egyben. Érdemes cikkekre vágni a héjat, és egy vékony pengéjű késsel kivágni a keserű fehér részt. Ha nem tisztítjuk meg jó alaposan, akkor nagyon keserű lesz az elkészült kandírozott narancsunk. Ha jól dolgoztunk, akkor szinte átlátszó narancshéjakat kell látnunk.Most következzen a darabolás. Julienne-re (zsülien) vágjuk a narancshéjat, azaz vékony csíkokra. Egy kis lábasba beletesszük a felvágott héjat, majd körülbelül 4 kanál kristálycukrot adunk hozzá. Öntsünk rá annyi vizet, hogy jól ellepje a felcsíkozott héjat. Főzzük addig, amíg egyrészt a héj meg nem puhul, másrészt, amíg nem kapunk cukorszirup állagot. Másnap készítsünk a szokásos módon 2­*4 tojásos piskótát, majd hűtsük ki. Így fogunk kapni a 2 db piskótából 4 lapot. A trüffel krémet pár perc alatt verjük kemény habbá. A torta tetejének díszítéséhez vegyünk ki belőle 3-4 kanállal. (A nyomózsák csövén nem fog szépen kijönni a krém, ha a kandírozott naranccsal együtt akarjuk kinyomni.) A maradék krémbe daraboljuk bele a kandírozott narancs nagy részét. Hagyjunk egy keveset a díszítéshez is. Töltsük be a krémmel a tortánkat. A trüffel golyóhoz elkészített csokoládét a kezünkkel golyózzunk ki. Nem kell megijedni, kezdetben kőkemény lesz a csoki, de a kezünk melegétől könnyen formázható lesz. Az elkészült golyókat forgassuk bele a kakaóporba, illetve a darabolt dióba. Tetszőlegesen díszítsük meg a tortánkat a félretett krémmel, a félretett kandírozott naranccsal, illetve a golyókkal.