Nehéz sós

A neve ellenére az elkészítése igencsak könnyű. Pont ezért esett a választásom erre a sós finsomságra, amikor vendégségbe voltunk hivatalosak. Ami még nagy előnye, hogy jó előre el lehet készíteni, hiszen nem fontos, hogy friss, puha legyen. A tésztája porhanyós, tele van vajjal, és tetszőlegesen variálható, hogy mit szórunk a tetejére.

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt
  • 2 evőkanál só
  • 40 dkg vaj (nem margarin)
  • 4 db tojás sárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 1 tojás a lekenéshez
  • szezámmag, köménymag, reszelt sajt, magvak

Elkészítés

A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Majd kb. 1,5-2 cm-es magas tésztát nyújtunk belőle. Ne legyen túl alacsony, mert meg fog száradni sütés során. Ezt a tésztát rakjuk egy tálcára, majd tegyük be a fagyasztóba. Fagyasszuk ki teljesen. Ha teljesen megfagyott, kenjük le felvert tojással. Vágjuk fel tetszőleges méretű kockákká, majd szórjuk meg különböző feltétekkel. Még így fagyosan tegyük a kb. 200 fokos sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre. Törjünk ketté 1 db-ot, így ellenőrizhetjük, hogy jól átsült -e.