Nyírségi gombócleves

A Nyírségből jövök, így biztos voltam benne, hogy ez a leves helyet fog kapni a weboldalamon. Persze ez is ahány ház annyi szokás, így most a család gombóclevesét osztom meg veletek.

Hozzávalók

  • 40 dkg sertés lapocka
  • 10 dkg füstölt húsos szalonna
  • fél dl olaj
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 20 dkg zöldborsó
  • 3 fej gomba
  • 3 db babérlevél
  • 2 csokor petrezselyemzöld
  • fél citrom leve
  • 2 dl tejszín
  • 2 kanál liszt
  • só, bors
  • 200 g burgonya
  • 150 g búzaliszt
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld

Elkészítés

A szalonnát vágjuk apró kockára, majd pirítsuk le az olajon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, a felkockázott zöldségeket, zöldborsót, gombát, majd végül a kis kockákra vágott húst. Adjuk hozzá a babérlevelet, petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük fel körülbelül 1.5-2 liter vízzel. Főzzük meg a gombócokhoz a krumplit, majd törtjük össze és hűtsük ki. Miután kihűlt keverjük össze a többi hozzávalóval. Adjuk a leveshez a fél citrom levét, majd az összeállított krumplis masszából pici gombócokat szaggassunk a levesbe. Körülbelül duplájára fog nőni a gombóc, így nem érdemes nagyokat szaggatni. A tejszínhez adjunk 2 evőkanál lisztet, majd habarjuk be a levest, és főzzük addig, amíg a gombócok meg nem főttek.